Tornkranförare vinnare: ”Kommer märkas i plånboken”
Satsning på tornkranförare, nej till ny yrkesroll och mer flexibilitet när det gäller arbetstider. Det är några av nyheterna i det nya kollektivavtalet för maskinförare.

Byggnads och Maskinentreprenörerna har idag kommit överens om ett nytt Entreprenadmaskinavtal. I och med detta är samtliga Byggnads kollektivavtal färdigförhandlade.
Avtalet som gäller för cirka 5 000 anställda omfattar löneökningar på 6,4 procent och gäller fram till den sista maj 2027. Det följer därmed det så kallade märket.
Så här påverkas din ekonomi:
- I år ska lönen upp med 3,4 % vilket motsvarar 1 231 kr/mån.
- Nästa år ska lönen upp med 3,0 procent, 1 117 kr/mån.
- Den extra pensionsavsättningen höjs med 0,1 % första året och 0,1 % andra året.
- Grundlönen ökar till 195 kronor i timmen första året och till 201 kronor i timmen år två.
”Kommer märkas i plånboken”
Precis som på Byggavtalet innehåller även Entreprenadmaskinavtalet en särskild lönesatsning för tornkranförare. Från i år gäller en ny löneregel, som dessutom byggs ut nästa år. Då det saknas ackordslönestatistik på Entreprenadmaskinavtalet så ser uppgörelsen annorlunda ut jämfört med den inom Byggavtalet.
– Här räknas lönen ut genom att man multiplicerar grundlönen med en faktor, som nu höjs. Tornkranförare får den nya faktorn från första timmen och det kommer märkas i plånboken, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet.
I Stockholm, Södertälje och Uppland höjs lönen för tornkranförare till 1,29 gånger grundlönen. I resten av landet blir det 1,24 gånger. Nästa år ökar siffrorna ytterligare – till 1,315 respektive 1,275 gånger grundlönen.
Roger Johansson fortsätter:
– Det har aldrig varit så här tuffa förhandlingar. Byggmarknaden är pressad, det är stopp i bostadsproduktionen, och de stora bolagen prispressar genom att ställa kranföretagen mot varandra. De måste då krypa under varandra i pris som underentreprenörer. När vi sedan förhandlade fram satsningen på tornkranförare i Byggavtalet så höjdes löner och kostnaden även för alla kranföretag som är underentreprenörer. Så det har varit hårdhänta förhandlingar, säger Roger Johansson.
Flexiblare arbetstider
Arbetsgivarna lyfter efter förhandlingarna fram att den allmänna övertiden höjs från 200 till 250 timmar och tidsramen för individuell arbetstidsöverenskommelse förlängs från kl. 22.00 till kl. 24.00. En annan nyhet i avtalet är att arbetsgivaren nu kan avtala om ordinarie arbetstid med MB-gruppen i stället för Byggnads om arbetstiden är högst 240 timmar.
– Det nya Entreprenadavtalet levererar det som var Maskinentreprenörernas ambition vid växlingen av yrkandena i vintras, säger Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd för Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.
Nej till ny yrkesroll
Facket ville inför avtalsrörelsen att en ny yrkesroll skulle läggas in i avtalet. Det handlar om lastkopplare-signalgivare. Målet var att det skulle bli ett krav på att de som sköter kopplingen skulle genomgå en utbildning.
– Det pågår ett arbete med att ta fram en relevant och kvalitetssäkrad utbildning, den finns inte i nuläget, så vi var lite tidigt ute. Till nästa avtalsrörelse ska den vara klar och då kommer maskinförarna att driva frågan igen. Men vi har fått in frågan i avtalet som ett första steg för att lyfta hur viktigt det är att lastkopplare har rätt kunskap. En annan sak i avtalet är att föraren ska få veta vad kopplaren har för kunskap vid arbetsberedningen, säger Roger Johansson.
Övrigt i avtalet
- Skarpare verktyg mot oseriösa och kriminella aktörer i branschen.
- Tydligare regler vid fördjupad kontroll och huvudentreprenörsansvar.
- Tydligare krav på vad som ska ingå i en hälsoundersökning där parterna enades om att en hälsoundersökning minst ska innehålla:
– Ergonomisk undersökning.
– Screening för vibrationsskador.
– Upprättande av hälsoprofil.
– Screening för psykisk ohälsa.
– Förekomst av eller predisponering för besvär i luftvägar.
– Förekomst av eller predisponering för hudbesvär/allergier.
– Hörselundersökning.
– Synundersökning.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.