Antalet elever på byggprogrammen bara minskar
Över 40 procent av gymnasieplatserna till bygg- och anläggningsprogrammen i storstäderna riskerar stå tomma när höstterminen drar igång, rapporterar Byggindustrin.

Många gymnasieutbildningar inom bygg- och anläggningsprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet kommer ha glest med elever när höstterminen drar igång 2025. Åtminstone om man får tro de preliminära antagningssiffrorna.
LÄS ÄVEN: Helvetesvecka ska få byggelever att förstå
71 procent av platserna är lediga i Skåneregionen. I Storgöteborg finns närmare 400 lediga platser på bygg- och anläggningsprogrammen och VVS- och fastighetsprogrammet. Samma sak för Nacka Gymnasium, ett av Stockholms största gymnasium, där en tredjedel av platserna riskerar bli tomma, rapporterar Byggindustrin.
– För 20 år sedan hade byggprogrammet i Stockholms län 800 elever, nu är antalet nere på 300. Till exempel hade vi två parallellklasser på varje årskurs, i dag räcker elevantalet bara till en klass, säger Krister Bergström, biträdande rektor och ansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet på Nacka Gymnasium till Byggindustrin.
25 platser av 25 är lediga
Det finns flera dystra exempel. I Ale kommun norr om Göteborg har bygg- och anläggningsprogrammen inte en enda antagen. Och Yrkesgymnasiet i Huddinge har 25 lediga platser av 25 möjliga på bygg- och anläggningsprogrammet.
– Sedan 2010 har intresset minskat för bygg- och anläggningsprogrammet. Att vara byggnadsarbetare är ett hårt, tungt jobb med oflexibla arbetstider, säger Erik Nilsson, rektor på Yrkesgymnasiet i Huddinge till Byggindustrin.
Tog studenten från Peabs byggprogram – jobbar som matbud
Totalt antogs 5 011 elever till bygg- och anläggningsprogrammet läsåret 2024/2025. Det är en minskning med 848 elever jämfört med föregående år.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.