info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låga krav på bygglärarna: ”Det blir som att en blind leder en blind”

Kraven för att vara lärare på yrkesutbildningar är för låg. Det gör att många elever inte lär sig tillräckligt mycket och sedan får svårt att få jobb. ”Det här är ett stort problem för hela byggbranschen”.

Peter Muskos, yrkeslärare.
Peter Muskos är lärare på Vuxenutbildningen Södra Norrbotten i Luleå. Foto: Mats Engfors, Mostphotos

Det säger Peter Muskos, lärare på Vuxenutbildningen Södra Norrbotten i Luleå. I dag finns det två problem när det kommer till kraven på yrkeslärare, menar han. Dels behöver lärare som anställs inte vara behöriga, dels finns det inga krav på vad de ska kunna om yrket de undervisar i för att kunna anställas som lärare.

Anledningen till detta är ett beslut som fattades 2011, där en ändring i skollagen tog bort kraven på behörighet när det kom till just yrkeslärare. Ett skäl till detta var att det fanns för få behöriga yrkeslärare, och med lägre krav kunde fler anställas. Sedan har detta undantag bara blivit kvar.

– Det är konstigt. I dag kan man anställa en yrkeslärare på till exempel en snickarutbildning som inte ens fullgjort sin egen lärlingstid. Det är inte säkert att personen själv har kunskaper om allt som lärs ut under utbildningen, säger Peter Muskos och fortsätter:

– I vissa utbildningar finns det lärare som dels inte kan pedagogik, dels lär ut i ett yrke de själva inte behärskar. Man kanske själv hade E i alla ämnen under sin byggutbildning, då blir det svårt att utbilda till A. Det blir som att en blind leder en blind.

De arbetare vi producerar i skolan, eleverna alltså, måste vara bättre än inhyrd utländsk arbetskraft.

LÄS MER: Från plattsättare till bygglärare – Linda är en av få som utbildat sig

Kastar bort ett antal år

Konsekvenserna blir att elever kastar bort ett antal år av sina liv, eftersom de inte lär sig det som utbildningen har utlovat, menar Peter. Och sedan får de svårt att konkurrera om jobben.

– Krasst så är det så att de arbetare vi producerar i skolan, eleverna alltså, måste vara bättre än inhyrd utländsk arbetskraft. Arbetsgivaren tar in den produkt som är mest lönsam. Svenska byggarbetare har historiskt sett haft många fördelar, men det kan försvinna när undervisningen på många utbildningar inte håller måttet, säger Peter Muskos.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Låga krav på bygglärarna: ”Det blir som att en blind leder en blind”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig