Byggavtalet KLART: Så mycket ska din lön upp
Det största avtalet i byggbranschen är nu klart. De stora frågorna som arbetslivskriminalitet och osund konkurrens blev inte lösta enligt facket. I stället mynnande allt ut i små vinster för båda parter. När det gäller lönen följer avtalet det så kallade märket.

Byggnads och Byggföretagen är överens om ett nytt, tvåårigt Byggavtal med löneökningar på totalt 6,4 procent. Detta efter en sömnlös natt mot tisdagen där parterna skakade hand fram på småtimmarna.
– Det känns bra och vi har fått igenom flera bra saker, men som ordförande för Byggnads så är man aldrig helt nöjd med ett avtal, säger Byggnads förbundsordförande Kim Söderström.
Lönelyft enligt märket
Lönen kommer alltså höjas i linje med det så kallade märket. Totalt 6,4 procent med 3,4 första året och 3,0 andra året. För en byggnadsarbetare med en lön på 39 775 kronor så innebär det ett lönelyft med cirka 1 312 kronor i år och ytterligare ungefär 1 192 kr nästa år. Pensionsavsättningen höjs samtidigt med 0,1% år ett och ytterligare 0,1% år två.
Satsning på kran- och maskinförare
En återkommande fråga i flera av de senaste avtalsrörelserna har varit tornkranförarnas lönehäng på ackordslagen. I årets förhandlingar nådde Byggnads en framgång. Framöver ska tornkranförare som arbetar som underentreprenörer ha rätt till minst ackordssnittet på orten.
– De har släpat efter under många år och det här var ett bra steg framåt, säger Kim Söderström.
Dessutom höjs lägstalönen för övriga kran- och maskinförare som är underentreprenörer och arbetar vid större byggprojekt.
Ingen lösning på stora utmaningar
Kim Söderström berättar att de under förhandlingarna försökte bjuda upp arbetsgivarna till dans för att lösa de stora frågorna som ”arbetslivskriminalitet, osund konkurrens och fuskande företag”.
– Tyvärr visade sig vår motpart inte vara samarbetsvillig i just dessa frågor, vilket gjorde att vi inte kom så långt som vi hade önskat. Nu får vi driva de frågorna och skapa opinion för en förändring på annat sätt och sedan ta upp frågan igen i avtalsrörelse 2027.
”Stora förändringar”
Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Byggföretagen, håller inte med om att arbetsgivarna har undvikit de stora frågorna i avtalsrörelsen. Han menar tvärtom, att alla förslag har diskuterats ordentligt.
– Jag tycker att Byggnads beskrivning är fel. Avtalet innebär faktiskt stora förändringar när det gäller stora utmaningar, särskilt när det gäller att stärka kontrollen av företagen och att säkra identiteten på arbetare, säger Mats Åkerlind som är nöjd med att avtalet blev klart utan konflikt.
– Det var jätteskönt att vi lyckades få ihop det trots att vi dragit över tiden.
Smidigare kontroller
Mats Åkerlind vill inte recensera avtalet i termer av ”vinst eller förlust”, utan betonar att man nått en balans där båda sidor har fått kompromissa. Han är särskilt nöjd med att avtalet följer industrins märke (den normerande löneökningen) och att man nu hittat ett enklare sätt att genomföra de fördjupade företagskontrollerna via Svensk Byggkontroll.
– Tidigare krävde Byggnads in väldigt många uppgifter om anställda. Framöver blir det färre, vilket minskar företagens arbetsbörda och samtidigt höjs kvaliteten på de uppgifter som samlas in. Det blir enklare, effektivare och snabbare – och vi kan tillsammans göra större skillnad, säger han.
En annan positiv förändring, enligt Mats Åkerlind, är att man enats om en säkrare hantering av personuppgifter.
– På vårt initiativ har vi infört krav på pass eller nationellt id-kort när man hämtar ut sitt ID06-kort. På så sätt kan vi bekräfta personens nationalitet och se till att de har rätt att vara och arbeta i Sverige, förklarar han.
Högre rörlig del vid tidlön
Arbetsgivarna fick även igenom att den rörliga delen för tidlönen som finns på Byggavtalet ska höjas från 6 till 8 procent. En förändring som skulle kunna locka fler att arbeta på tidlön även om Kim Söderström inte tror det.
– Det en utbildningsfråga där fler måste lära sig om ackordet. Jag tror att alla som arbetar på prestationslön idag kommer fortsätta arbeta på ackord då det ger bättre pengar, säger Kim Söderström.
Avtalet i korthet
- Nattarbete kommer förhandlas med MB-grupp, om det finns en sådan, i stället för med Byggnads regioner.
- Den tidigare gränsen gällande ersättning för dagliga resor höjs från 87 km enkel resa till det nya taket – 120 km. Det innebär att de som har 12 mil enkel resa till jobbet får 3 300 kr mer i månaden.
- Krav på klimatanläggning i alla torn- och mobilkranar, senast 1 jan 2026.
- Tydligare krav på vad som ska ingå i en hälsoundersökning.
- Förlängd provanställning vid frånvaro.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.