info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det här gäller för shorts på bygget

Somrarna har blivit allt varmare och många byggnadsarbetare klagar på att de ”svettas ihjäl”. Kan man inte få jobba i kortbyxor och bar överkropp? Byggnadsarbetaren reder ut dina skyldigheter och rättigheter när du vill klä dig svalare på bygget.

Räknas shorts som ett korrekt arbetsplagg på bygget? Foto: Mostphotos

Peps Perssons klassiker Oh Boy uttrycker saken väl: ”Oh boy! Inga tunga kläder behövs, och det gillar jag”.

För många byggnadsarbetare är det snarare ”Oh no” när ”solen skiner idag”. För på bygget behövs de där tunga kläderna av säkerhetsskäl. Byggnadsarbetaren har frågat våra tre största byggbolag om deras policy för kortbyxor på bygget. Reglerna varierar en hel del.

PEAB  

Michael Hedberg, Peab. Foto: Press.

– Man inte kan vara på en arbetsplats utan korrekta skyddskläder. Så generellt går vi inte med på kortbyxor. Vi har många olika typer av verksamheter och i vissa situationer gör vi anpassningar. Det kan till exempel handla om parkförvaltning eller liknande. Men om det handlar om snickare så är svaret nej, säger Michael Hedberg, biträdande förhandlingschef Peab.

Har ni haft några diskussioner med skyddsombuden om det här?

– Absolut. Man ska respektera att det finns arbetssituationer i sol och värme. Men istället för att ta av sig skyddskläderna ser vi hellre att man anpassar på andra sätt. Får ner temperaturen där det går, kortar arbetspassen och så vidare. Det låter lite tråkigt kanske, men hos oss är det alltid säkerheten som går först.

SKANSKA 

Marie Sjöstedt, Skanska. Foto: Press.

– Vi säger att en begäran om att jobba i shorts ska föregås av en riskbedömning. Den ska visa att man inte riskerar skada benen och i så fall säger vi ok till kortbyxor. Men jobbar man till exempel med kemikalier eller riskerar att skära sig, då är det nej. Produktionschefen ansvarar för att göra en riskbedömning helt enkelt, säger Marie Sjöstedt, utvecklingsledare inom Hälsa och säkerhet på Skanska.

Hur korta får byxorna vara?

– ”Får inte vara kortare än knälångt” säger Skanskas regler.

Som på 50-talets skoluniformer, alltså?

– (Skrattar) Nej, det handlar alltid om säkerhet.

NCC

Lars Bergström, NCC. Foto: Privat.

– Vi har inte något generellt förbud mot shorts. Tvärtom, i våra ordinarie riskbedömningar kollar vi ifall det finns några säkerhetsskäl till att shorts inte skulle vara lämpliga, säger Lars Bergström, arbetsmiljöchef på Building Sverige, NCC.

Kan man klä sig som man vill då?

– Det är de varselshorts som finns i vårt sortiment som är tillåtna. Sedan har vi också en del luftigare långbyxor i meshmaterial som alternativ. Och eftersom utgångspunkten är att man kan ha shorts så får man ha dem oavsett temperatur.

Det skiljer alltså en del mellan företagen – och man får finna sig i vad de bestämmer. Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, är tydlig. Man kan be om att ha lättare arbetskläder, men i slutändan är det arbetsgivaren som avgör.

Ulf Kvarnström. Foto: Press.

– Varje enskilt fall ska bestämmas ihop med närmaste chefen och alla riskbedömningar ska göras tillsammans med skyddsombud. De har möjlighet att använda de verktyg som regleras i arbetsmiljölagen och ställa frågor till arbetsgivaren. Om de inte svarar upp på rätt sätt så kan man vända sig till Arbetsmiljöverket. Man kan också gå in via kollektivavtalet. Men man kan inte vägra följa arbetsgivarens regler.

Kan man överklaga?

– Nej, man kan inte ändra reglerna, utan man måste följa arbetsgivarens instruktioner. Och de får inte åsidosätta arbetsrisker. Generellt är de väldigt principfasta.

Ok, så ser reglerna ut, men hur funkar det i praktiken?

– På mindre företag kan det vara mer flexibelt, men på de stora företagen brukar det vara väldigt väl genomarbetade regler. Riskerna är väl kartlagda sedan länge och kläderna är ju skyddskläder. Det är synnerligen ovanligt att det skulle vara oklart vilken skyddsutrustning man ska ha på sig.

Men om det blir väldigt varmt då?

– Då ska man ta täta pauser, dricka vätska och arbetsgivaren ska se till att det finns skugga. Det är samma system som vid kyla, fast tvärtom.

Akira Kimamura är kranförare och betongarbetare. Han tillhör alltså de två yrkesgrupper som kanske lider mest av värme på jobbet. Han tycker att krav på långbyxor är onödigt.

Akira Imamura. Foto: Privat.

– Jag kan förstå att man tänker säkerhet. Varselkläder, det köper jag, men längden på byxorna tycker inte jag spelar någon större roll. Har jag valt att gå i kortbyxor och sedan river mig på smalbenen, ja då är det ju på mig. Jag har jobbat med armering länge och ibland gått i kortärmat. Och jag har många ärr på armarna som vittnar om det.

– Men även om man går i långärmat så sticker man sig ibland när man jobbar med najtråd. Det är bara så det är. Det är ju inte som att ett par långbyxor skyddar så väldigt mycket liksom. Och man blir klumpigare i dem, vilket är en annan säkerhetsrisk. Så jag känner att man ska få ha kortbyxor om man vill.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Artikeln publicerades för första gången 21 juni 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det här gäller för shorts på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig