info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tufft att öka tidlönen: ”Det blir ett surt år – försök med ackord”

Ingen lär missat att priset stiger på det mesta. Många experter räknar nu med en inflation på omkring 5 procent i år. Samtidigt sitter byggnadsarbetarna fast i ett avtal som ger låga lönepåslag.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, rekommenderar medlemmarna att börja kör på ackord för att få upp lönen nu när inflationen tar fart. Foto: Terese Perman, Mostphotos

Konjunkturinstitutet spår att prisökningarna kommer hamna på 5,3 procent under 2022. En siffra som ligger skyhögt över lönehöjningarna som slår igenom den 1 maj i år. För fyra av de fem byggavtalen ska lönen då upp med drygt 2 procent. För de som går på Entreprenörsmaskinavtalet ska lönen höjas den 1 juni.

Avtalet som styr lönehöjningen i år tecknades i december 2020. Då var det få som trodde på att vi skulle ha en inflationstakt på omkring 5 procent i början av 2022. Att priserna ökat mer än väntat beror i huvudsak på efterdyningar av coronapandemin och kriget i Ukraina.

Läs också Yrke för yrke i bygg – så mycket höjs lönen i vår

– Det blir ett surt år. Det kommer bli en reallönesänkning om inflationen fortsätter som nu, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Nu när kostnaderna rusar, har ni gått ut med någon rekommendation till medlemmarna om att de ska begära mer i lönelyft, förutom avtalet, för att kompensera?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har valt att driva enstaka frågor där vi bland annat sagt att regeringen måste göra något åt priset på drivmedel och el. På så vis har vi försökt sänka kostnaden för våra medlemmar.

Däremot finns det alla möjligheter att begära att få arbeta på ackord

Inget om att lönen ska upp extra?

– Nej. Jag har gjort bedömningen att arbetsgivaren bara kommer säga blankt nej och hävda att även deras kostnader har ökat. Däremot finns det alla möjligheter att begära att få arbeta på ackord. Då är det omförhandling av lönen vart 12:e vecka om man går på Byggavtalet och den vägen går det kanske att skära till sig lite mer i lönepåslag.

Så de är kört för de som sitter fast i tidlön?

– Nej, de ska alltid kräva mer och lyfta fram argument varför, men det enklaste sättet just nu är nog att begära att få arbeta på ackord.

Har ni haft några tankar på att säga upp gällande avtal med tanke på inflationen? Med syftet att förhandla upp lönenivå?

– Sista datum för det var i oktober förra året och då var det här med den ökade inflationen inte aktuellt.

Att det i år sannolikt blir en rejäl reallönesänkning för nästan alla LO-medlemmar kommer spetsa till avtalsrörelsen nästa vår. För många medlemmar lär det handla om en försämrad köpkraft med upp emot 1 000 kronor i månaden.

Torbjörn Hagelin berättar att arbetet inför 2023 års avtalsrörelse har börjat och att inflationen redan varit uppe för diskussion. Han ser att det finns en uppenbar risk för att inflationen kommer ligga på en hög nivå när det är dags att ta plats vid förhandlingsbordet nästa år.

– Helt klart kommer våra medlemmar vilja ha reallöneökningar då. Speciellt med tanke på hur det ser ut att gå i år. Samtidigt gäller det att vara försiktig. Vi vill inte ha tillbaka karusellen från 70- och 80-talet där lönerna höjdes i takt med inflationen som sedan i sin tur drev upp inflationen ännu högre.

Det verkar bli ett knivigt läge?

– Det handlar om att få rätt balans i avtalet, men jag är rädd för att det kan bli en riktigt stökig avtalsrörelse.

Om inflationen ligger på 5 procent nästa år. Kommer avtalet då ge minst 5 procent i lönelyft?

– Det törs jag inte svara ja eller nej på. Industrin som sätter märket brukar vilja ligga lågt och vi kommer försöka få till reallöneökningar.  Det är just där jag tror det kommer bli rejäla slitningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tufft att öka tidlönen: ”Det blir ett surt år – försök med ackord”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig