info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här krackelerar fasaden – expert: "Kan få ödesdigra konsekvenser"

Flera tunga plattor sitter löst på en fasad på Kungsholmen i Stockholm. Så kallad frostsprängning ligger bakom, enligt företaget Botrygg.
Experten avråder att bygga på det här sättet.

Flera plattorna är lösa på fasaden i två kvarter på Kungsholmen, bland annat vid förskolan Fröjden på Nordenflycktsvägen 73. Bilden till höger är Hornsbergs Strand 31, där plattor också suttit löst. Botrygg ska åtgärda den övre kantfrisen under våren. Foto: Privat

Bygg- och fastighetsbolaget Botrygg byggde 2008-2010 hyreslägenheter på Kungsholmen i Stockholm, i två kvarter, Fröjden 1 och Sällheten 2.

Från markplan och några meter upp täcks fasaden av gråsvarta granitplattor, men flera av dem sitter löst. Bland annat finns det lösa plattor i fasaden intill förskolan Fröjden på Nordenflycktsvägen 73. En sådan platta kan väga mellan 7 och 14 kilo.

– Plattorna kan ramla ner på människor och skada dem, exempelvis en mamma som kommer med sitt barn till dagiset, säger en person som vill vara anonym.

Byggnadsarbetaren har själv varit på plats och känt att plattorna är lösa. Därefter har vi ställt frågor till Botrygg. Adam Cocozza, vd på Botrygg, svarar Byggnadsarbetaren i ett mejl att företaget är medvetet om problemet och har planerat att åtgärda det under våren.

Vad beror det på att plattorna har lossnat? 
– Problemet uppstår i omväxlande väderlek på grund av att fukt krypet in till fix-skiktet. När temperaturen sjunker under natten hinner inte fukten dunsta utan fryser, vilket leder till frostsprängning av plattorna.

Varför har det inte åtgärdats?
– Det skedde nu under senvintern då temperaturerna svängt mellan plus och minus. Vi kommer att plocka ner stenen och återmontera med clips.

Det ser fortfarande ut som renoveringen inte är klar. Varför?
– Den övre kantfrisen gick sönder i återmontaget och kommer att åtgärdas med det större arbetet.

Vid en förskola sitter flera plattor löst. Hur ser ni på det?
– Vi har detta under kontinuerlig uppsikt fram tills dess att den större åtgärden görs. Eventuella plattor som bedöms kunna lossna tas ner.

Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet.

Ralf Jerad är vd på Byggkeramikrådet. Han kan inte uttala sig om enskilda fall, men känner till att det förekommer frostsprängning av plattor.
– Ja, det finns, men det föregås ofta att man gjort något fel och att det har hänt någonting vid antingen projektering eller applicering.

Är det ett vanligt problem?
– Nej, det är inte särskilt vanligt. Om det händer något med plattsättning utomhus, så är det precis det som händer.

Om plattor ska limmas fast på en fasad så är det viktigt att följa de riktlinjer som finns enligt Ralf Jerhad. ”Riktlinjer för montering av fasadplattor i fästmässa” är utarbetade av Sveriges stenindustriförbund, STEN, i samarbete med Byggkeramikrådet.

– Plattsättning på fasader är avancerat och komplicerat. Det är viktigt när man monterar en fasad att det görs i samråd med materialleverantören, både av keramiken och av fäst- och fogmassa.

Varför är det viktigt?
– Fästmassan fungerar kanske ihop med keramiken, men kanske inte ihop med underlaget. Det gäller att ha rätt produkt på rätt ställe.

Vad spelar väderleken för roll vid monteringen?
– Det går inte att montera fasader på vintern, det måste ske under sommarhalvåret. För att fästmässan, som är cementbaserad material, ska kunna härda så måste det var minst tio plusgrader dygnet om. Det spelar ingen roll om det är fästmassa, puts, spackel eller betong.

Ulf Nilsson är projektsäljare på Svensk kakel.

Ulf Nilsson är projektsäljare på Svensk kakel, som är en grossist och importör av byggkeramik. Han känner också till problemet med frostsprängning.

– Det är alltid risker med att limma på betong och om en platta lossnar så kan det få ödesdigra konsekvenser. Vi avråder därför att man sätter fast keramiken utvändigt med fix, bland annat på grund av det svenska klimatet, säger han.

Svensk kakels rekommendation är i stället att använda en säkrare metod som heter mekanisk infästning. Det är ett ventilerat fasadsystem med profiler i aluminium som man fäster i bakomliggande vägg, med clips som man hänger upp keramiken i.

– Då hänger inte plattan i fixet, säger Ulf Nilsson.

Svenskt kakel har jobbat med ventilerade fasader under 20 år och tycker att marknaden för det har vuxit i popularitet de senaste tio åren.

– Vi är ute och pratar mycket om den här metoden, bland annat ska vi göra det på en fasadmässa i nästa vecka. Vi har till och med sagt nej till plattor, där de ska limmas, säger Ulf Nilsson.

Är det dyrt med mekanisk infästning?

– Det kostar lite mer än att limma fast keramiken, men vår uppfattning är att det är ett säkrare sätt och att fasaden får längre hållbarhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här krackelerar fasaden – expert: "Kan få ödesdigra konsekvenser"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig