info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare: Så tycker vi om förändrad turordning

I framtiden ska fem personer kunna gå före i turordningskön istället för dagens två. Det föreslås i den LAS-utredning som släpptes förra veckan. Vi gick ut och snackade med byggnadsarbetarna om vad de tycker.

Det ska bli lättare för företag att göra undantag från principen ”sist in, först ut”, alltså turordningsreglerna. I dag får två personer undantas, men bara i företag med upp till tio anställda. Nu ska fem anställda få undantas, i alla företag oavsett storlek. ”Det ska öka benägenheten att nyanställda” uppgav utredaren Gudmund Toijer när han föreslog nya regler i LAS (lagen om anställningsskydd) förra veckan. 

Christer Nilsson är takläggare i Lövestad och han gillar inte förslaget.

– Jag tycker inte om det. Jag är 60 år, har nyligen skadat en axel och då är det inte så lätt att få ett nytt jobb.

Hur tänker du om du ser till hela arbetsmarknaden?
– Jag är rädd för att arbetsgivarna får för stor makt. Och sedan vet man inte vad som händer i nästa steg. Om vi släpper efter nu kommer vi snart tvingas att stå med mössan i hand och be om jobb.

Inte heller Tomas Fahlén, golvläggare i Linköping, gillar förslaget.

– Jag vill inte att det ska bli någon ändring utan tycker att det ska var kvar som det är nu.

Varför då?

– Jag tror att det skulle bli mer tyst på en del arbetsplatser. Det finns nog en ökad risk för att obekväma blir uppsagda.

Skulle du ändra på ditt sätt att vara på jobbet om det blir 5 istället för 2 som får förtur?

– Nej det skulle jag inte. Jag skulle våga sticka upp. Vår firma är bra när det gäller det där och om det är något går det alltid att diskutera.

Positiva faktorer som lyfts: Nyckelpersoner kan vara kvar i företagen, ”småföretagen vågar anställa”. Vad anser du om det?

– Jag förstår hur de tänker och att det skulle kunna vara bra ibland. Men ändå tycker jag att det gamla reglerna ska gälla.

Vi tar oss ut till Barkarbystaden norr om Stockholm där ett nytt bostadsområde växer fram och med många byggnadsarbetare i omlopp. Vi pratar med allt från vd:ar till anställda. Men här har de alla gemensamt att de kan tänka sig en uppluckring av turordningsreglerna, framför allt lyfter de fram de mindre firmornas situation. Finns det problem, då? Jo. Risken att ”chefens kompisar” går före nämner någon, en annan att äldre byggnadsarbetare kan ligga pyrt till.

Hussein Ali och Madelene Frankenberg. JVAB. Foto: Anna Simonsson

– Har man ett företag med tjugo anställda vill man ha de personerna som driver det framåt kvar, inte de som släpar fötterna efter sig, säger Hussein Ali, anläggare och skyddsombud på JVAB, som arbetar med ett vägbygge bredvid det som ska bli Lidls huvudkontor och flaggskeppsbutik i Barkarbystaden.

Kollegan och mätningsteknikern Madelene Frankenberg, 36 år, håller med men tycker ännu fler skulle kunna undantas.

– Jag kanske tänker annorlunda i framtiden, precis som jag tänkte annorlunda om många saker när jag började jobba 2008, säger hon.

Hussein Ali, H2. Foto: Anna Simonsson

Ali Djalilnezhad, 41 år, är arbetsledare på företaget H2. Han har tidigare varit arbetsgivare och är positiv till förändringar i LAS även om han också nämner risker. Han anser att kompetens och prestation borde gå före antal år i företaget.

– Jag tror inte att äldre kommer drabbas. Erfarenhet är viktigt på bygget. Men det riskerar att chefens kompisar går före.

Kjell-Erik Pihlström och Anders Tejneflo, Kanlås i Ljusdal. Foto: Anna Simonsson

Kjell-Erik Pihlström, 65-årig låssmed på Kanlås i Ljusdal, funderar på turordningsreglerna tillsammans med kollegan Anders Tejneflo.

– Det beror på om företaget är litet eller stort. Turordnings­regler slår hårdare mot ett mindre företag. Men det är klart, detta kommer ju drabba många människor, så är det ju alltid. Jag kan förstå argumentationen för att ha kvar samma regler, säger Kjell-Erik.

Henrik Sandberg, vd på ventföretaget Hankylon AB, tycker man ska gå ännu längre: Skrota LAS helt:

– Ta bort alla regleringar, låt marknaden styra.

Han anser att många fastnar på sitt jobb för trygghetens skull och att folk som inte producerar, eller ”Netflixbajsar” på jobbet som han uttrycker det, i högre grad måste kunna sägas upp. En bra chef lyssnar på sina medarbetare och om chefen inte gör det så riskerar han ju att tappa kompetens, resonerar Henrik Sandberg.

Joakim Borg, facklig företrädare på en liten murarfirma i Stockholm, känner oro för att förslaget blir realitet.

– Redan i dag flyttar man på folk man vill bli av med och hänvisar till arbetsbrist. Nu blir det ännu sämre, säger muraren

Det är besvärligt som det är att driva fackliga frågor i små företag, konstaterar han.

– Om de luckrar upp saklig grund blir det ännu lättare att bli av med oss. På schysta företag händer det inte så mycket, men tycker företaget inte om facket riskerar det att bli hetsjakt på fackligt aktiva.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare: Så tycker vi om förändrad turordning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig