info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

7000 riskerar dö inför fotbolls-VM

Upp till 7000 gästarbetare kan komma att dö på jobbet i samband med arbetet inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Det säger Sharan Burrow, generalsekreterare på världsfacket International Trad Union Confederation, ITUC.

Om sju år är det dags för fotbolls-VM i Qatar. Enligt tidigare beräkningar befarades det att upp till 4000 migrantarbetare skulle komma att dö på jobbet i samband med förberedelserna. Den siffran har nu alltså höjts till 7000. Byggnadsarbetet handlar om såväl infrastruktur som stora arenor. Investeringsbudgeten är enorm – över 200 miljarder dollar.
Förutom de stora arbetsmiljöproblemen med många dödsolyckor är det fortsatt svårt för arbetarna att arbeta fackligt. Bland annat krävs tillstånd av arbetsgivaren för att lämna landet.
– Det hela är en tragedi. 1,7 miljoner migrantarbetare är fast i Qatar. Det handlar om ett nutida slaveri och ett totalt förnekandet av fackliga rättigheter. Arbetarna måste få rätt till föreningsfrihet. Först då kan vi garantera att migrantarbetarna i Qatar har en trygg och säker framtid, säger Sharan Burrow.
I Qatar finns det cirka 1,7 miljoner gästarbetare, de största grupperna kommer från Indien och Nepal. Hittills beräknas 1 800 arbetare dött på grund av arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 7000 riskerar dö inför fotbolls-VM

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig