info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

55 miljoner i skattebrott

Två stora svarthärvor har upptäckts av ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Sammanlagt åtalas nu 20 personer för att ha lurat staten på 55 miljoner kronor.

I en av härvorna åtalas 11 personer i tio bolag, misstänkta för att ha lurat staten på 35 miljoner kronor i uteblivna skatter. Ägarna av bolagen och medhjälpare åtalas för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Under flera månader, från februari 2004 till oktober 2005, har ekobrottsmyndigheten i Stockholm haft koll på svartföretagen. Det rör sig om ett mycket välorganiserat arbete mellan tio bolag som hyr ut arbetskraft i Stockholm och Norrtälje. Bolagen har hyrt ut arbetskraft till stora och mindre byggbolag; bland annat Peab, Kungsmontage och Contiga.
Även Byggmax har anlitat arbetskraft från bolagen för att bygga om sina butiker runt om i Sverige. Svarta löner har betalats ut i form av två veckorslön på byggarbetsplatserna. Det förekommer också att byggnadsarbetare får hälften svart och hälften vitt.
– Det är slående att det är så otroligt utbrett och accepterat. Vi har intervjuat massor av byggnadsarbetare. En del säger att de vill ha halva lönen i svart och halva lönen vitt. Andra får svart lön och går på a-kassa samtidigt, säger Karin Henrikson, kammaråklagare på ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

I den andra stora svarthärvan åtalas nio personer i tre bolag för att ha undanhållit staten 20 miljoner kronor. Här är det tre bolag; Nibab, Lirab och Marmorrent som har använt sig av falska fakturor och haft mellan 70 och 90 byggnadsarbetare anställda. Bolagen har varit underentreprenörer till stora byggbolag som Skanska, Q-gruppen och Peab. Bolagen har bland annat utfört renovering av KF-huset vid Slussen och andra fastigheter. Man har också byggt ett nytt polishus på Kungsholmen. Kopplingar till Finland finns också i härvan. Fem av de nio som nu åtalas har finsk bakgrund, däribland en 61-årig medlem i Hells Angels.
– Det är en osund utveckling för byggbranschen att det finns kopplingar till kriminella organisationer, säger Thomas Saltin, vice chefsåklagare på ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Åtalspunkterna är grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och vapenbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 55 miljoner i skattebrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig