info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

5 bottenbyggen till – "Har varit en helt livsfarlig hantering"

Flera företag och projekt har utmärkt sig negativt under 2019 med dödsolyckor, ras, livsfarlig arbetsmiljö och rent lurendrejeri. Här är fem som uppmärksammats vid årets genomgång av Sämsta bygget.

Foto: Tomasz Pozar

1. Kändisarnas hallbygge: dödsolycka och stora problem med arbetsmiljön 

Huvudentreprenör: Byggessen

Bygget av ett aktivitetshus med gym, klättervägg och restauranger i Stenby utanför Västerås var omtalat. Kändisar som Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman var affischnamn bakom projektet.

Men tidigt under bygget, i våras, uppdagades flera arbetsmiljöproblem. Bland annat fick Byggnadsarbetaren ta del av bilder på stora hål i marken alldeles intill personer som arbetade. En person som passerat förbi berättade:

– De hade saxliftar och det var minst tre meter ner till marken när de jobbade. Det fanns inga räcken, bara en skarp kant. Det har också gjorts många tunga lyft med personer nära utan hjälm.

Affärsutvecklingschefen på huvudentreprenören Byggessen ansåg att man inte gjorde några fel, att bilden med hålen tagits vid byte av arbetsmoment och att en bild på lastning kunde ha manipulerats.

Tre månader efter larmet omkom en 55-årig arbetare efter att ha fallit från ett tak på bygget. Enligt Northpower Stålhallar, där mannen var anställd, hade skyddsronder och riskanalyser utförts.

Stenby utanför Västerås. Foto: Privat

2. Takbluffare som lurar äldre på jättebelopp

Arga takläggaren

Företaget Arga Takläggaren, som även går under namn som SH Tak och Fasad och Takspecialisten i Mälardalen, har under 2019 lurat privatpersoner på stora summor. Upplägget är följande: de åker hem till äldre personer i Stockholmsområdet och genomför en besiktning av yttertaket. Ofta med beskedet att det måste åtgärdas omedelbart. Detta trots att taken egentligen inte behöver renoveras. Besöken har avslutats med en snabb kontraktsskrivning.

– De var väldigt påstridiga. Jag blev överrumplad, säger 63-åriga Louise Larsson Borgström, från Sollentuna.

Dagen därpå rev Arga Takläggaren takpannorna och en arbetsledare hävdade att även takstolarna behövde bytas. Då reagerade Louise, stoppade arbetet och polisanmälde händelsen. En oberoende besiktningsman tittade på Louises tak och gjorde bedömningen att det skulle hållit i minst 30 år till.

Louise är långt ifrån ensam om att ha blivit lurad av Arga Takläggaren. Bolaget har polisanmälts flera gånger och Villaägarna riksförbund har gått ut med en varning.

– Det kostade mig 150 000 kronor helt i onödan, säger Louise Larsson Borgström.

Läs mer om takbluffen här

Arga Takläggaren gjorde en besikting av hustaket hemma hos Ola och Louise Larson Borgström. Foto: Privat

3. Asbest över hela bygget – arbetare utan skydd

I.M.S Service Bygg & Bemanning

Arbetsmiljöverket la i oktober ett förbud mot allt arbete på en arbetsplats i Ekeby i Bjuvs kommun. Orsaken var att man hittat asbest utspritt på arbetsplatsen. Asbesten kom från rivningen av ett eternittak på 600 kvadratmeter. Förbudet var riktat mot I.m.s Service Bygg & Bemanning. Några av bristerna var rivning utan tillstånd, att det saknades särskild utbildning, tjänstbarhetsintyg och heltäckande skyddsutrustning.

– Det har varit en helt livsfarlig hantering, säger Robert Nilsson, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Han var där när eternitskivor revs och såg att folk arbetade utan minsta skydd.

Johan Persson som är vd för I.m.s Service Bygg & Bemanning sa till Byggnadsarbetaren att han ”drev bygget som privatperson och att han själv rivit asbesten”.

Asbesten var inte det enda problemet på bygget. Sedan tidigare fanns det även ett förbud mot arbete på höj höjd. Detta sedan flera arbetat  på taket utan skyddslinor. Byggnads har under året fått mängder med larm från arbetsplatsen och har själva uppmärksammat Arbetsmiljöverket på problemen.

Ekeby i Bjuvs kommun. Foto: Privat

4. Ställningen rasade – mitt i bostadsområde

Tresson/Ställningspatrullen

Mitt i ett bostadsområde i Jakobsberg utanför Stockholm rasade under hösten en ställning som täckte hela långsidan till ett flerbostadshus. Det stora raset kunde slutat med en katastrof.

– Det är helt oacceptabelt att tredje man utsätts för allvarliga risker vid ställningsras, säger Håkan Carlsson, kanslichef för Ställningsentreprenörerna STIB.

En person, en boende i området, skadades lindrigt i samband med raset.

Ställningen var beställd av Tresson som är totalentreprenör för fasadrenoveringen av tre hyreshus i området. När ställningen rasade blåste det rejält men vindarna var långt ifrån uppe på stormstyrka.

Det var Ställningspatrullen, där Tony Haddad är vd, som byggde ställningen i Jakobsberg. Han hävdar att ställningen var korrekt byggd men att vädret orsakade raset.

– Vi gjorde inget fel. Ställningen var korrekt förankrad men stormen var så hård från baksidan att det tog sönder regntaket och det kom då in luft under plasten.

Håkan Carlsson menar att den förklaringen inte håller.

– Det går inte att skylla på vinden. Är ställningen rätt dimensionerad ska den utan tvekan klara den blåsten.

Ställningsraset i Jakobsberg. Foto: Tomasz Pozar/Privat

5. Två döda och flera fallolyckor

MVB-koncernen

Varningstecknen var tydliga. Det slarvades med selar och andra fallskydd på bygget av Scandinavian Life Center i Solna. Det vittnade byggnadsarbetare på arbetsplatsen bredvid om, samtidigt som Aftonbladet publicerade bilder på hur anställda på bygget jobbade på hög höjd helt utan skydd.

Till slut fick en 38-årig man sätta livet till efter att ha fallit 20 meter. Mannen ska ha monterat gummiband på fasadmoduler då han backade och föll över kanten. Han bar inte sele och det fanns inget fallskydd bakom honom vid fallet.

Byggets huvudentreprenör MVB Öst tillhör MVB-koncernen, som har haft ett problemfyllt år.

Under arbete vid en återvinningsanläggning i Helsingborg i januari dog en man efter att ha fallit tre meter. Snickaren som avled var anställd av MVB Syd.

I februari föll en arbetare från en stege med rejäla skador som följd. Det skedde hos en underentreprenör till MVB.

I mars kritiserade Arbetsmiljöverket MVB för fallrisker från ställning då fotlister saknades.

I april föll en arbetare över en kortbom och fick två revbensfrakturer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 5 bottenbyggen till – "Har varit en helt livsfarlig hantering"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig