info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

48 dog på israeliska byggen

I Israel dog 48 byggnadsarbetare på jobbet under 2016. Nästan alla var israeliska araber eller palestinska gästarbetare.

Den 6 september miste sex byggnadsarbetare livet när ett halvfärdigt parkeringshus kollapsade över dem i israeliska Tel Aviv. Olyckan blev den enskilt dödligaste i landet under 2016, men långt ifrån den enda. Totalt registrerades 48 dödsfall i den israeliska byggsektorn under 2016. Det är en ökning med 40 procent jämfört med 2015 då 38 dog, rapporterar Haaretz. Samtidigt menar tidningen att det verkliga dödstalet sannolikt är högre. Detta eftersom företag slarvar med att rapportera in olyckor där palestinska gästarbetare mist livet.

Nätverk väcker opinion

Koalitionen för att stoppa byggolyckor, ett nystartat nätverk som arbetar för att väcka opinion kring den bristande säkerheten, menar att offrens etnicitet gör att regeringen inte prioriterar frågan.
”Om de hade dödats i terrorattacker eller matförgiftning så hade regeringen tillsatt en utredning för länge sen. Men byggnadsarbetare, som främst är palestinier från Västbanken, israeliska araber och migrantarbetare, är osynliga. Media rapporterar knappt om byggolyckor och politiker struntar fullständigt i dem”, skriver Sharon Abraham-Weiss, chef för människorättsorganisationen ACRI och medlem i koalitionen.

Byggsektorn landets farligaste

Enligt en rapport från det israeliska näringsdepartementet är byggsektorn landets absolut farligaste. Sedan år 2000 har totalt 538 byggnadsarbetare förolyckats i arbetet och byggnadsarbetare löper fem gånger så hög risk att dö på jobbet som arbetare i andra branscher. Allra mest utsatt är gästarbetarna som löper dubbelt så hög risk att dö som inhemska byggnadsarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 48 dog på israeliska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig