info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

3M drar in putsskiva

Tillverkaren 3M drar in putsrondellen som visat sig kunna avge höga halter av isocyanater och som misstänks ha skadat vvs-montören Håkan Larsson. Arbetsmiljöverket ser allvarligt på risken för skador.

-Vi har slutat tillverka rondellen och kommer helt att sluta sälja den i hela världen, säger Nils-Holger Olsson, affärsområdeschef på 3M. Detta efter att forskare upptäckte att en rondell, en putsskiva, vid upphettning släppte ut höga halter av isocyanater. Ämnet är känt för att kunna ge skador och utsläppet låg klart över det tillåtna gränsvärdet.
-Upptäckten kom som en överraskning, enligt Nils-Holger Olsson. Företaget beslöt då göra en egen studie och den bekräftade resultaten.
Inga nya order på produkten tas längre emot efter den första juli i år. 3M är störst i världen på den här typen av produkter. Efter beslutet om att stoppa skivan har företaget gått ut och informerat sina kunder. I Sverige är den stoppade rondellen vanlig i byggbranschen och industrin.

Farligt vid upphettning

Den aktuella skivan, grovrengöraren; 3M Scotch Brite H1-ZS, är extra förstärkt med ett polyuretanskum, för att det som putsas ska få en finare yta. Och detta skum kan avge isocyanater då det hettas upp, vilket kan ske då rondellen blir för varm, till exempel då maskinen körs på höga varvtal eller då underlaget är varmt. Liknande produkter finns också hos andra tillverkare. Nils-Holger Olsson betonar att man generellt sett, vid användning av allt slipmaterial, ska undvika uppvärmning, samt ha bra ventilation och rådgöra med tillverkaren om lämplig användning.

Varnar för risker

Leif Aringer överläkare på Arbetsmiljöverket har fått del av informationen från forskningsrapporten om skivorna.
– Vi ser med stort allvar på detta eftersom det är fråga om farliga ämnen som kan ge svåra besvär. Man bör inte använda den här sortens rondeller alls, nu när man vet hur pass skadliga de kan vara, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 3M drar in putsskiva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig