info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

2017 ett tungt år för byggsektorn på börsen - miljarder upp i rök

Trots ett starkt byggår där byggbolagen och bostadsutvecklarna producerat fler bostäder än på länge så har värderingen rasat på börsen.

2017 var året då bostadsbyggandet nådde nya höjder. Det producerades under året bostäder i samma takt som under miljonprogrammets dagar. Samtidigt har infrastrukturbyggandet gått på högvarv. Men trots att byggbranschen och därmed byggbolagen haft fullt upp har utvecklingen på börsen varit en katastrof. Värdet på flera av bostadsutvecklarna har halverats under året. Detta under ett år då aktiemarknaden som helhet utvecklats väl. OMX30 där de största bolagen finns med steg med fyra procent under 2017.

Ras sedan sommaren

En snabb titt på hur aktiekurserna utvecklats för byggbolagen under året visar att raset är större än vad sifforna för helåret 2017 visar. De flesta bolagen utvecklades hyggligt under våren och noterade en topp ett par veckor före midsommar. Sedan dess har det gått snabbt utför. Exempelvis så tappade JM 29 procent av bolagets värde under 2017. Men raset från toppen under försommaren till årets slut är 44 procent. Samma sak gäller för Peab som lyckades bäst av de stora byggbolagen under helåret med en nedgång på endast två procent. Men från årets högsta notering är fallet 34 procent.

Oro på bostadsmarknaden

Värderingen för de noterade bolagen i byggbranschen började falla när de första signalerna kom om en trögare bostadsmarknad. Efter sommaren förstärktes den trenden och oron för fallande bostadspriser, ökad risk för minskat bostadsbyggande och i värsta fall – en bostadskollaps – tog sig ända in på börsgolvet. Flera av de mindre bolagen som är mer nischade mot enbart bostadsutveckling har slaktats rejält. Flera har tappat mer än halva börsvärdet. I reda pengar handlar det om minskat värde på flera miljarder kronor för bolagen i byggsektorn.
Här en lista på hur aktiekursen utvecklades under 2017 för byggbolag och bostadsutvecklare. Även OMX Stockholm PI (OMXSPI) finns med – ett index som väger samman samtliga bolag som är noterade på börsen.

Procentuell utveckling på börsen 2017
OMXSPI +6
Bravida -0,8
Peab -2
Bonova -19
Skanska -21
JM -29
NCC -30
ALM Equity -32
Besqab -42
Magnolia Bostad -48
Oscar Properties -55
Tobin -73

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 2017 ett tungt år för byggsektorn på börsen - miljarder upp i rök

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig