info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbete mot vibrationsskador

En ny kunskapsöversikt visar på tydliga samband mellan vibrationer och skador så som vita fingrar. En rad projekt pågår för att minska problemen.

Forskare vid Umeå universitet har ställt samman existerande studier för att få en helhetsbild av vad man vet om effekter av handöverförda vibrationer, som man utsätts för till exempel vid arbete med handhållna maskiner i byggbranschen. På torsdagsförmiddagen presenterade de sina resultat på ett seminarium hos Afa Försäkring.
– Risken för att man ska få en skada på nerverna är sjudubblad när man är utsatt för vibrationer, sa professor Bengt Järvholm om resultatet.
Även risken för vita fingrar blir sju gånger så stor av vibrationer, medan risken för karpaltunnelsyndrom (stickningar och domningar i fingrar) blir tre gånger högre enligt forskningssammanställningen.

Dubblat antal patienter

Antalet arbetssjukdomar som är godkända av Afa och orsakade av vibrationer är lägre än på 90-talet, men har ökat de senaste tio åren. Detta har blivit den vanligaste arbetssjukdomen bland de försäkrade hos Afa. Det uppgav Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på Afa. Besvären är vanligast inom industrin samt inom bygg och anläggning.
Överläkaren Catarina Nordander från Arbets- och miljömedicin Syd i Skåne är bekymrad över utvecklingen.
– Vi har nu hundra patienter om året som kommer in med vibrationsskador. Tidigare har det varit femtio. Så det är dubbelt så många, konstaterade hon på seminariet.

”Håller för sina inre ögon”

Byggyrket är det vanligaste bland de vibrationsskadade patienterna. Catarina Nordander säger att det ofta tar tid innan de drabbade söker hjälp, vilket innebär att många hinner bli allvarligt skadade.
– Man håller för sina inre ögon och tänker att det nog inte är så farligt.
Hon konstaterar att de drabbade ofta är relativt unga människor som jobbar med händerna och vet att risken är att de inte kommer kunna fortsätta med sitt yrke.
Men det pågår en rad projekt i syfte att komma åt problemen. På Arbets- och miljömedicin Syd ska man nu närmare studera hur byggnadssnickare utsätts för och skadas av vibrationer.

Ska kunna mäta själv

Igår skrev Byggnadsarbetaren om Hans Lindell på Swerea IVF, som arbetar med ett forskningsprojekt där vibrerande maskiner byggs om på sätt som minskar vibrationerna kraftigt. Även han framträdde på Afas seminarium. Forskaren Hans Pettersson från Umeå universitet berättade om en databas där man kan se hur mycket olika maskiner vibrerat under användning. I dag används den av en smalare grupp, diskussioner pågår om hur den kan bli mer tillgänglig.
– Vi funderar på hur vi kan utveckla det här så att fler kan använda det, till exempel arbetstagare, sa Hans Pettersson.
På Umeå universitet arbetar man också med att utveckla utrustning som man ska kunna använda till att själv mäta maskiners vibrationer med hjälp av sin mobil. Vidare pågår ett samarbete med arbetsgivarna inom riv, sanerings och håltagning för att se över och åtgärda vibrationer.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbete mot vibrationsskador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig