info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

20 procent lättare ställningar

Nu kommer lättare delar för ställningsbyggarna. Höghållfast stål och omkonstruktioner gör att vikten på ställningsdelar har minskats med som mest 20 procent.

En ställningsbyggare kan bära sex ton på en arbetsdag; alltså lika mycket som vikten av en elefant och en stor personbil tillsammans. Förslitningsskador drabbar därför många.
Detta har fått Haki som tillverkar ställningsdelar att minska vikten på delarna. Under hösten kom nya längdbalkar och skyddsräcksramar som väger upp till 20 procent mindre per del.
Sedan tidigare har företaget minskat vikten på de nya spirorna med cirka tio procent.

Thomas Karlsson är ställningsbyggare och jobbar fackligt med arbetsmiljöfrågor på ställningsföretaget Libergs.
– Alla försök att minska vikten är bra, så länge man har samma hållfasthet och kvalité, säger han.
Han har länge velat ha ner vikten på produkterna.
– Problemen för oss är bara att det tar många år innan förbättringar verkligen slår igenom på bygget. Av ekonomiska skäl används de gamla delarna tills de är utslitna. Inget läggs åt sidan som är betalt och fungerar.

80 procent av dagens försäljning hos Haki utgörs av dessa nya, lättare spiror. Men man kan inte fullt ut blanda de nya och gamla materialen på grund av att spirskarvarna till viss del är olika, därför säljs också äldre, tyngre spiror. De nya längdbalkarna och skyddsräcksramarna ersätter däremot helt de gamla. De har samma ytmått och bärighet som de gamla. Enda skillnaden är att de är lättare.
Produkter är typkontrollerade av Sveriges provnings och forskningsinstitut, SP, berättar Hakis försäljningschef Jan Bengtsson.
-Det är framförallt att vi kunnat använda höghållfast stål som gjort att vi har kunnat minska vikterna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 20 procent lättare ställningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig