info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

191 gästarbetare dog i Qatar

191 nepalesiska gästarbetare dog i Qatar förra året. Byggnads anser att Fifa snarast bör göra något åt de omänskliga förhållanden som råder i landet.

Fotbolls-VM kommer att hållas i Qatar 2022, men den senaste tiden har rapporterna duggat tätt om de usla förhållanden som gästarbetare lever under i Qatar. Bland annat har den brittiska tidningen The Guardian har avslöjat att gästarbetare tvingas lever under slavliknande förhållanden och i en rapport från Amnesty från förra året visar att arenorna byggs under livsfarliga förhållanden.

191 nepaleser har dött

För att bygga arenorna har Qatar tagit in mängder av utländsk arbetskraft. Av Qatars två miljoner gästarbetare är cirka 400 000 nepaleser. Siffror från Nepals ambassad visar nu att 191 nepalesiska gästarbetare har dött under förra året, skriver DN.se. De flesta av dödsolyckorna på arbetsplatsolyckor och hjärtattacker. Flesta arbetare dog i juli då hettan i landet var olidlig. Byggnads ordförande Johan Lindholm som besökte Qatar tillsammans med den internationella byggnadsarbetarorganisationen BTI i oktober förra året.

”Hög tid att man gör något”

Han berördes på djupet av vad han fick se; undermåliga byggarbetsplatser, boendecamps och att gästarbetarna blev fråntagna pass, vilket innebar att det inte fick någon sjukvård. Efter resan riktade Byggnads tillsammans med BTI skarp kritik mot Fifa. Byggnads fortsätter nu kritiken mot den internationella fotbollsorganisationen och kräver att de tar till hårdare tag. I en intervju i TV4 Sport säger Johan Lindholm.
– Människor dör hela tiden på plats där nere och jag tycker att det är hög tid att man gör något. Fifa måste ställa krav på mänskliga rättigheter. Idrott och politik hör ihop och Fifa måste ta hänsyn till mänskliga rättigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 191 gästarbetare dog i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig