info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

1700 blev utan avtalets lönehöjning

Byggnads lönegranskning i Stockholm visar att 1700 byggnadsarbetare inte fick den avtalsenliga lönehöjningen på 3,20 kronor i timmen som skulle ha utbetalats från 1 april i år.

Byggettan har under sommaren och hösten gått igenom alla timlönelistor för alla byggnadsarbetare i Stockholmsområdet. Även de som inte är medlemmar.
Enligt byggavtalet skulle alla timavlönade ha fått en höjning på 3,20 kronor per timme, oavsett tidigare lönenivå.
Nu visar det sig att totalt 1700 byggnadsarbetare inte fått några extraslantar i plånboken. I siffran 1700 ingår både medlemmar, och de som inte är medlemmar i Byggnads.

– Det beror i vissa fall på okunskap och glömska hos arbetsgivarna. I en del fall räcker det med ett samtal från oss för att det ska rättas till. Andra arbetsgivare måste vi begära förhandling med. Då åker vi ut till företaget, säger Lars Holmström på Byggettan.
Det är framförallt små och medelstora företag som inte höjt lönerna. Många av företagen är hängavtalsbundna firmor, som inte är med i någon arbetsgivarorganisation.
Totalt 174 företag hade inte betalat ut rätt löner.
– Vissa arbetsgivare får vi arbeta med i flera månader. Då blir det ganska stor retroaktiv lön när vi fått gehör för våra krav. Det är inte ovanligt med summor på 20 000 kronor till den enskilde, säger Lars Holmström på Byggettan.

Han menar att granskningen är ett sätt att få alla arbetsgivare att följa avtalet. Granskning av löner och mätning ingår i det system som Byggnads avtalat med Sveriges Byggindustrier om. Cirka 10-15 procent av företagen brukar bli föremål för förhandlingar efter varje lönehöjning och efterföljande granskningar.
– Vi tar fajten utan att medlemmen behöver stå där och bråka med arbetsgivaren. Vi har betalt för att göra det via granskningsavgiften på 1,5 procent. Det är speciellt viktigt för dem som jobbar i små företag där man står nära chefen, säger Lars Holmström.

Vissa företag vägrar betala in i det sista. Då går den lokala förhandlingen vidare till central förhandling och företagen tvingas betala skadestånd för avtalsbrott.
Byggettan kontrollerar timlönerna när listorna kommer in från företagen var åttonde vecka.
– Totalt brukar Byggettan ta hem cirka 10 miljoner kronor till byggnadsarbetarna årligen på grund av granskningen. I den siffran ingår också felaktiga lärlingslöner, säger Lars Holmström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 1700 blev utan avtalets lönehöjning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig