info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

134 fallolyckor i år - nu granskas de

Hittills i år har minst 134 fallolyckor anmälts till arbetsmiljöverket. Både Byggnads och arbetsmiljöverket söker nu efter mönster och förklaringar bland olyckorna.

– Jag trodde att jag hade snubblat på marken, jag hade bara ont i tummen, säger Petter Nilsén.
I själva verket hade den 20-årige snickarlärlingen ramlat genom ställningen från åtta meters höjd. Det kändes som en dröm när han nu, morgonen den 29 augusti, låg på marken och arbetskamraterna sa åt honom att inte röra sig.

Han föll mellan ställningen och huset, med såväl fönsterhål som ställningstag, att slå huvudet i. Det blev ambulansflyg till Östersunds sjukhus. Men han hade en osannolik tur, och kunde åka hem ungefär sex timmar senare.
Han är en av många i den ständigt höga statistiken över fallolyckor på byggen. Frakturer, brutet ben i foten, ryggskador, bäckenskador, handledsbrott, revbensbrott är exempel på skador som, enligt arbetsmiljöverkets uppgifter, arbetare fått vid fallolyckor bara under augusti.

Byggnads tittar just nu extra noga på alla olyckor som inträffar, bland annat för att se om någon grupp av arbetare eller typ av företag drabbas särskilt hårt. Fallolyckor är självklart en del av genomgången, det är den vanligaste olyckstypen på byggena.
– Vi har sagt att vi ska titta på alla olyckor mer detaljerat för att se vad vi kan göra, säger arbetsmiljöombudsmannen Kjell Johansson.

Arbetsmiljöverket i Linköping går igenom alla fallolyckor särskilt noga i år. Både Byggnads och arbetsmiljöverket agerar utifrån känslan av att olyckorna är många, även om arbetsmiljöverkets statistik hittills inte tyder på att antalet ökat i år jämfört med tidigare år.
Men bara under augusti i år har arbetsmiljöverket fått in 18 anmälningar om fallolyckor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 134 fallolyckor i år - nu granskas de

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig