info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

106-årig uppstickare i akut behov av kärlek – plåtslagarnas överraskning

Det 54 meter höga vattentornets koppartak har, med några mindre lagningar, hållit i drygt 100 år. När det väl är dags att bytas, har plåtslagarna mötts av en överraskning.

Göran Carlsson, från Team Skåne, tillsammans med Martin Plym från Plåttjänst inspekterar arbetet i det hundraåriga landmärket. Foto: Wikimedia commons, Mette Carlbom

Vattentornet vid Södervärn i Malmö är ett av Skånes högsta och togs ur bruk 2015. Sedan dess har det stått tomt. Tanken är att det ska göras om till annan verksamhet, men först måste koppartaket renoveras och delar av det bytas ut.

Vattentornet ägs av Malmö stad, huvudentreprenör är Team Skåne och takbytet sköts av underentreprenören Plåttjänst.

Att jobba med koppartak, nästan 55 meter upp i luften och dessutom med en ovanlig form (lokalt går det under smeknamnet ”Kuken”) är ett speciellt jobb i sig. Koppardelarna bankas nere på marken och hissas sedan upp.

Toppen på tornet har ett särskilt smeknamn, inspirerat av formen på taket. Foto: Mette Carlbom

– Högst upp är det plåtsektioner som nitats ihop. Tänk när man byggde det, då måste man ha stått där uppe och gjort det. Målarna också, säger Göran Carlsson, ansvarig för projektet från Team Skåne.

För att kunna jobba här uppe går det inte att vara höjdrädd. Från byggnadsställningens högsta våning ser man, även en småmulen dag som denna, ända bort till Öresundsbron. Sikten är fri från alla håll kring det runda tornet.

På kopparen syns gamla lagningar från när takpannor flög av, vissa av dem nitades fast. Plastskynken täcker de delar som nu väntar på att lagas. Det är på grund av läget och höjden extra utsatt för väder och vind.

Arbetet visade sig vara mer omfattande än vad man först trodde. Foto: Mette Carlbom

När det i början av sommaren var dags för takomläggningen, visade det sig att skadorna var mer omfattande än vad man tidigare trott. Det hade regnat in, takstolarna under hade ruttnat och även de behövde renoveras. Något som försenat hela arbetet. Att byta hela taket låg inte i kommunens budget så trots slitaget är planen att bara delar ska bytas.

Insidan av vattentornet där trappan snirklar sig upp till toppen. Foto: Mette Carlbom

Inne i själva vattentornet går en snirklig trappa ända upp till toppen. Här har det pratats om att omvandla utrymmet till, om inte lägenheter, så kanske en konsthall. Men först ska huset rustas upp. Även tegelfasaden har fått sig en restaurering på några ställen.

– Fönstren ska få lite kärlek också. Men de visade sig vara i förvånansvärt bra skick. Det var en helt annan kvalité på virket på den tiden när tornet byggdes, säger Göran Carlsson.

SÖDERVÄRNSTORNET

Tornet stod klart 1916 och försåg Malmö med vatten till och med 2015. Den dåvarande stadsarkitekten Salomon Sörensen ritade tornet som vid den tiden ansågs som ett av Malmös arkitektoniska mästerverk med sin muskulösa utformning.

 

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 106-årig uppstickare i akut behov av kärlek – plåtslagarnas överraskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig