info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 år sedan Stadshuset invigdes – så gick det till på bygget

Stockholms stadshus fyller 100 år i år. I utställningen och boken ”Vi som byggde Stadshuset” får vi veta mer om tungt arbete, strejker och hierarkier på bygget.
– Jag har siktat på att få närvarokänsla i text och bild, säger författaren Mats Hayen.

Tegelbärarna bar tungt vid bygget av Stockholms stadshus. Murarna behövde inte bära alls. Bilden är från juli 1916. Foto: Bror Ericson/ Stockholms stadsmuseum

I helgen invigdes utställningen ”Vi som byggde Stadshuset”, på Stadsmuseet i Stockholm. Samtidigt med invigningen släpptes boken med samma namn som är skriven av Mats Hayen, som är historiker och forskningsledare vid Stockholms stadsarkiv.

– 100-årsjubileet ska firas på olika sätt, men man valde att börja med att skildra hur stadshuset byggdes, säger Mats Hayen.

Författare Mats Hayes

Både utställningen och boken består av fotografier på arbetarna som tagits under byggtiden, men också av ett unikt ljudmaterial.

I mitten av 1970-talet intervjuades cirka 20 arbetare. Ljudfilerna har bevarats i ett arkiv, men har nu offentliggjorts för första gången.

– Det blir en otrolig närvarokänsla.

– Det blir en otrolig närvarokänsla. När de själva berättar blir det olika vinklar på olika enskilda händelser. Det är en skatt, säger Mats Hayen.

– Jag har siktat på att få närvarokänsla i text och bild, så att man får vara med på bygget. Det är stora bilder och mycket detaljer kring personerna. Men jag skildrar dem inte bara på bygget, utan berättar också var i Sverige de kommer från, säger Mats Hayen.

En av de intervjuade är murarlärlingen John Forsell som berättar att han murade stadshustornet på 45 meters höjd. Lönen var 15 öre i timmen.

– En erfaren murarbas, Knoller-Johan, tyckte inte att han skulle göra något alls för den lönen, men John fortsatte att arbeta, säger Mats Hayen.

Stadshuset under uppförande. En grupp timmermän och byggnadsarbetare, verkmästare Axel Emanuel Pettersson i förgrunden. 1916.  Fotograf: Okänd/Stockholms stadsmuseum

Stockholms stadshus är byggt av 8 miljoner tegelstenar. Varje tegelsten väger sju kilo och bars av tegelbärarna, som i genomsnitt bar tio stenar, det vill säga 70 kilo. Men det var vissa yrkesgrupper som inte bar något alls.

– Det fanns hierarkier på bygget och murarna hade väldigt hög status. En murare hämtade aldrig tegel eller murbruk själv. Allt skulle serveras till platsen där de arbetade, säger Mats Hayen.

Även cementarbetarna slet hårt med tunga cementsäckar som kunde väga upp till 90 kilo.

Foto: Yanan Li/Stockholms stad

En cementarbetare blev träffad av ett armeringsjärn

Timmermän i arbete på hög höjd vid stadshusbygget. 1919

Hur var arbetsmiljön?

– Det är inte alls samma säkerhet som idag, men trots det var det bara en arbetare som dog. Det var en cementarbetare som blev träffad av ett armeringsjärn när han stod på Borgargården, säger Mats Hayen.

Under byggtiden var det också flera strejker, då arbetet helt låg nere. Den första stora strejken skedde sommaren 1915 när murarna la ner jobbet. Den bakomliggande orsaken var bränningsfel vid ett tegelbruk, som gjorde att murarna inte fick några tegelleveranser.

– Då krävde murarna att Stockholm stads skulle betala ut pengar till dem under produktionsstoppet. Bygget stod stilla flera månader innan det blev en uppgörelse, säger Mats Hayen.

Alla arbetsgrupper omfattas av strejker vid något tillfälle under bygget.

– Det uppstod hela tiden slitningar. De många strejkerna är orsaken till att det tog så lång tid att bygga Stadshuset.

Fakta/Stockholms stadshus
  • Stockholms stadshus började att byggas 1911 och invigdes den 23 juni 1923.
  • Arkitekt var Ragnar Östberg och karaktäristiskt för byggnaden är det mörkröda, blåskimrande och hårdbrända teglet.
  • Några av yrkesgrupperna på Stadshusbygget var murare, tegelbärare, snickare, timmermän, cementarbetare och plåtslagare. Totalt sett var det ungefär 1000 arbetare som byggde Stadshuset.
  • I utställningen  ”Vi som byggde Stadshuset” på Stockholms stadsmuseum visas fotografier, men också föremål och kläder som arbetarna haft på sig. På utställningen går också att lyssna på intervjuer med 20 arbetare som var med under själva byggtiden.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 år sedan Stadshuset invigdes – så gick det till på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig