info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experten: "Därför kan han fortsätta"

Enligt Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, finns det flera anledningar till att Robert Hellgren kan fortsätta som han gör.

Pia Bergman. Foto: Jeanette Andersson/Anders G Warne

Hur är det möjligt att Robert Hellgren kan fortsätta att blåsa byggföretag på pengar?
– Det handlar om att företagen inte har kontrollerat vem man gör affärer med, vilket inte är helt enkelt. Mindre byggföretag har kanske varken tid eller kunskap om var man ska söka informationen.

LÄS MER: Byggskojaren Robert Hellgrens nya taktik – blåser småföretagare

Varför får han inte näringsförbud?
– Domstolarna dömer till näringsförbud, så det är en fråga för dem. Men vi har sett är att många företag som får näringsförbud istället sätter in målvakter i styrelsen. Det blir tunga utredningar, där åklagaren ska ta fram bevis och ofta händer det ingenting. Det är svårt för myndigheterna att få stopp på det.

Flera drabbade säger ”så länge han inte lurar staten så händer inget”, det vill säga betalar skatt och avgifter. Vad är din kommentar?

– När det gäller exempelvis skattebrott så utreds det ofta av Ekobrottsmyndigheten som har kompetens att utreda ekonomiska brott. Om någon blåser konkurrenter, kollegor eller företag, så anmäls det som bedrägeri och lämnas över till polisen. I polisutredningen står ofta ord mot ord och det är svårt att leda i bevis. I flesta fall läggs utredningarna ner, i många fall utan utredning.

Varför läggs polisutredningarna ner?

– Det kan vara svårigheter med bevisningen, men också att polisen inte har lika mycket resurser och kompetens som Ekobrottsmyndigheten.

Varför är det så många konkurser i Hellgrens bolag?
– Det är det enklaste sättet att lämna skulderna bakom sig.

Finns det fler personer som Robert Hellgren?
– De är inte många, men de finns. Jag får en del tips om personer som bildar nya företag hela tiden, sätter sina företag i konkurs och bakom dem står en massa företag som har blivit blåsta. Vi måste därför se till att färre hamnar i klorna på bedragarna och då är det viktigt att göra kontroller av företaget i ett tidigt skede.

Så undviker du bedragare – kolla upp det här:
  • Bolagsverket: Vilka som sitter i styrelsen, aktuella styrelseuppdrag i olika bolag, konkurser och näringsförbud. Det går också att få en mer fullständig bild av företaget, men då måste du betala.
  • Kronofogden: Skuldsaldo hos företaget och privatpersonen. Du måste ha organisationsnummer på företaget och personnummer.
  • Skatteverket: Via e-tjänsten ”Hämta företagsinformation” kan du gratis kontrollera om företaget har F-skattsedel, om företaget är registrerad för moms och arbetsgivaravgifter.
  • Andra tips: Googla på företagsnamnet och ägaren av företaget. Det kanske dyker upp artiklar om företaget på nätet.
  • Tänk på: En bedragare är ofta trevlig, social och förtroendegivande, vilket är en del av upplägget. Du kan därför inte utifrån ett första möte avgöra om personen är bedragare eller inte.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten: "Därför kan han fortsätta"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig