info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter olyckan i Huvudsta: Viking Cranes installerar alkolås i alla mobilkranar

I samband med demontering av en tornkran i Huvudsta den 6 september lossnade katten och föll 40 meter. Fyra personer greps, däribland en mobilkranförare som blåste positivt för alkohol. Nu installerar företaget som ansvarade för lyftet alkolås i alla mobilkranar.

Det var när löpblocket, den så kallade katten, skulle lyftas av som stropparna brast och krandelen föll 40 meter innan den slog i marken. Enligt polisen landade den ned i närheten av personer som befann sig nedanför.
Andres Metsaots på Viking Cranes, som ansvarade för demonteringen av tornkranen, säger att företaget gjort en egen utredning av olyckan.
– Det blev missförstånd mellan montageledare och kranförare. De sade stopp när de såg att katten hade fastnat men av någon anledning fortsätter kranföraren att lyfta så därför händer det.

LÄS MER: Alkoholpåverkad förare tappade krandel – föll 40 meter

Fyra personer misstänks efter olyckan för framkallande av fara för annan. En av dem – mobilkranföraren – blåste positivt för alkohol när polisen genomförde utandningsprov.

– Den misstanke som finns är att en kranförare hade kvar lite alkohol i blodet. Vi vet inte om det har påverkat men vi kommer att installera alkolås i alla mobilkranar, säger Andres Metsaots.

Byggnadsarbetaren har efter olyckan varit i kontakt med flera kranförare som mot löfte om anonymitet delat med sig av sin bild av Viking Cranes. ”Cowboyföretag”, lyder ett omdöme. Flera vittnar om bristande säkerhetsrutiner, räcken som saknas och slarvigt upprättade avspärrningszoner.
Andres Metsaots menar istället att det är andra aktörer som brister i säkerhetstänkande.
– Det är lite svårt att kommentera anonym kritik, men även om man spärrar av och platschefen meddelar alla UE så skulle jag säga att folk bryr sig väldigt lite. De springer ändå runt där de inte ska.

LÄS MER: Byggnadsarbetaren bevakar olyckorna som rör din säkerhet

Viking Cranes arbetade åt Veidekke, som bygger studentbostäder i Solna. Byggnadsarbetaren har begärt att få titta på arbetsberedningen men Veidekke har nekat med hänvisning till pågående utredning hos Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverkets utredning befinner sig ännu i en uppstartsfas. Parallellt pågår polisens förundersökning, som leds av kammaråklagare Gunnar Jonasson på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
– När utredningen kom på mitt bord så fanns fyra misstänkta och brottsrubriceringen var framkallande av fara för annan. Det kvarstår, säger Gunnar Jonasson.
Han påpekar att beviskraven för brottsrubriceringen är högt ställda.
– Problematiken med framkallande av fara för annan är att det kräver grov oaktsamhet för att vara brottsligt, alltså inte bara vanlig oaktsamhet. Det är mycket det vi tittar på nu, hur dessa fyra har agerat.

Är det lättare att styrka brott om en kranförare varit alkoholpåverkad?
– Om någon är påverkad eller inte är naturligtvis en relevant omständighet i en förundersökning men det är ingenting jag kan kommentera ytterligare nu, säger Gunnar Jonasson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter olyckan i Huvudsta: Viking Cranes installerar alkolås i alla mobilkranar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig