info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranföraren Nicklas Jansson prisas för hjältedåd

Om det inte hade varit för Nicklas Jansson ‒ och hans kranbil ‒ hade trafikolyckan på E4:an i juli fått en dödlig utgång. Ikväll prisas han som Årets livräddare på Svenska hjältar-galan.

Den 21 juli, strax innan midnatt, kör Nicklas Jansson E4:an söderut hemåt mot Linköping. Plötsligt hörs en hög smäll. Det ska visa sig bli inledningen på ett drama som kommer att ta hela natten och handla om liv och död.
‒ Jag trodde först att det var en däckexplosion på en lastbil men det fortsätter att smälla och slå gnistor, säger Nicklas Jansson.
‒ Lamporna slocknar i mötande körfält och jag ser en lastbil komma glidande på sidan mot mig över mitträcket. Jag tänker att det här kommer att göra ont. Jag trodde att vi skulle krocka men så reser sig någonting stort och vitt och försvinner rakt ned. Jag inser att det var släpet och att lastbilen rasat ned mellan två broar.

Övertygad om dödsolycka

Nicklas Jansson parkerar sin kranbil tvärs över körfälten, ringer 112 och tar ett djupt andetag. Därefter tar han sig över mitträcket och fram till olycksplatsen. Först då ser han att en personbil med husvagn också är inblandad.
‒ Det är en barnfamilj. Pappan i förarsätet är chockad med relativt lugn. I baksätet sitter ett spädbarn och skriker och jag tänker att det är ett gott tecken. Mamman i familjen är blodig i ansiktet av glassplitter. Det syns att det inte är en allvarlig blödning men hon har i princip panik så jag sätter mig ned och pratar med henne.
När mamman lugnat sig något och pappan tagit hand om barnet springer Nicklas Jansson till lastbilen. Han är i det läget övertygad om att det rör sig om en dödsolycka.
‒ Jag möts av en stor skrothög som bara hänger från vägkanten och tänker att det omöjligt kan finnas en levande människa här. Men jag ropar och till min stora förvåning svarar någon: ”Jag är härinne.”

Två meter höga lågor

Föraren är vid metvetande men hans ben är fastklämda. Han berättar att han har ont och Nicklas Jansson förstår att det är allvarligt.
‒ Jag stoppar in handen och ber honom ta den. Det är väldigt skönt när han gör det.
Förarhytten och skåpet sitter fastklämda mellan de två broarna. Hela lastbilschassit hänger ned under och risken att resten av vraket ska rasa är uppenbar.
‒ Jag tänker att det här hänger dåligt och kommer att tänka på min kran på lastbilen, säger Nicklas Jansson.
Men innan han hinner omsätta tanken i handling slår lågor ut från lastbilen.
‒ Allt är dränkt av diesel, olja och spolarvätska, om det tar sig är det kört. Jag hämtar min brandsläckare och klättrar upp på lastbilen. Lågorna är två meter höga och precis bredvid rinner det diesel från kylaggregatet men jag lyckas släcka det ganska enkelt.

Säkrar lastbilen

Medan räddningstjänst anländer till platsen säkrar Nicklas Jansson den fastkilade lastbilen med sin kran.
‒ Jag vet inte om det hindrade den från att falla ned men räddningstjänsten har berättat hur mycket det betydde för dem att ha den här säkringen. Utan den hade de inte kunnat arbeta som de gjorde.
Att få ut mannen ur förarhytten tar tre timmar. Hans ena ben måste amputeras på plats. Men han överlever.
‒ Det var en otroligt komplicerad men jättefin insats av hela räddningstjänsten. Det vill jag verkligen lyfta fram säger Nicklas Jansson.
Men om det inte hade varit för honom själv ‒ för hans brandsläckare, hans kranbil och framför allt hans sinnesnärvaro ‒ så hade utgången blivit en helt annan.
‒ Jag går in i något slags lugn där jag tänker handling och konsekvens, säger Nicklas Jansson. Kanske kommer det från mitt yrke som kranbilsförare. Det är ett yrke där du ofta måste tänka igenom risker när du ställs inför olika situationer på en arbetsplats.

Prisas på Svenska hjältar-galan

Hans ingripande har inte gått obemärkt förbi. Ikväll prisas Nicklas Jansson som Årets livräddare när Svenska hjältar-galan äger rum på Cirkus i Stockholm.
‒ Det är svårt för mig att tänka att jag faktiskt har räddat ett liv, säger han. Men efter den här tiden har jag fått klart för mig att det faktiskt var så den natten.
Kanske var det när han mötte personen som fattade hans hand i förarhytten som det sjönk in. Sedan olycksnatten har Nicklas Jansson träffat mannen vars liv han räddade vid ett flertal tillfällen.
‒ Det var helt fantastiskt att få ett ansikte på honom. Det är en glad och positiv människa som ser ljust på framtiden även om han ställts inför en jobbig situation i livet.

Svenska hjältar är ett samarbete mellan Aftonbladet och TV4. Priset delas ut i flera kategorier som Årets näthjälte, Årets eldsjäl och Årets livräddare. Galan sänds av TV4 med start klockan 20.00 ikväll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranföraren Nicklas Jansson prisas för hjältedåd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig