info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olyckan utreds i två länder

I november är det två år sedan olyckan som kostade två arbetare livet på Fortums värmeverksbygge i Stockholm. Förundersökningar pågår ännu, i både Sverige och Polen.

Den fjärde november 2014 miste två arbetare livet och en person skadades allvarligt vid bygget av ett biokraftvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm. Olyckan kan komma att leda till åtal, men utredningsarbetet drar ut på tiden i och med att det bedrivs i två länder.
– Vi har en förundersökning och Polen har också en förundersökning och vi samarbetar i en gemensam utredningsgrupp, säger åklagaren Bodil Bassman.

Ska välja land

Det innebär bland annat att mycket material måste översättas.
I slutskedet kan processen bara höra hemma i ett land. Det första som fortfarande måste fattas är därför ett beslut om vilket lands åklagare som ska avsluta ärendet om dödsolyckan. Därefter ska ett beslut fattas i det landet, om att antingen lägga ner förundersökningen eller väcka åtal.
Att olyckan inträffade i Sverige talar förstås för att driva en eventuell process här. Bodil Bassman konstaterar att det å andra sidan kan finnas skäl att ha en eventuell rättegång i det land (Polen i det här fallet) där berörda, så som vittnen, finns.

Modul föll

De båda männen som omkom i olyckan befann sig i en skylift då en modul av tubslingor skulle sättas upp vid den nya pannan på värmeverksbygget. Modulen föll till marken. Enligt byggherren Fortums egna utredning berodde detta på att temporära balkar som skulle hålla modulerna uppe vid monteringen gav vika.
De döda samt den skadade mannen arbetade för underentreprenörer till företaget Andritz, som ansvarade för montaget av pannan.
Ett problem när utredningar om arbetsmiljöbrott drar ut på tiden brukar vara tvååriga preskriptionstider. Men i det här fallet har de misstänkta brotten längre preskription.


Mer om dödsolyckan

Byggelement föll mot skylift
Balkar gav vika vid dödsolyckan

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olyckan utreds i två länder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig