Publicerad 17 februari 14:50

Protest mot läget för fack i Korea

"Små nålstick kan göra stor skillnad"

Sydkoreas ambassad fick igår ta emot ett protestbrev gällande situationen för facket i Sydkorea. Byggnads och Elektrikernas ordföranden lämnade brevet, undertecknat av sex fackförbund.

I brevet uppmanas landets president att stoppa tillslagen mot den fackliga rörelsen i Sydkorea. Man slår fast att arbetare behöver fack för att försvara sina rättigheter och att det som nu sker i Sydkorea kommer leda till mer instabilitet på arbetsmarknaden.
Bakgrunden är att facklig aktivitet bemötts med ökande repression, bland annat efter en demonstration mot reformer som inskränker arbetarnas rättigheter på arbetsmarknaden.

Etablerat starka fack

Tretton medlemmar i byggfacket uppges sitta fängslade till följd av sitt fackliga arbete.
Christer Wälivaara, som ansvarar för internationella utvecklingsfrågor på Byggnads, konstaterar att de svenska byggfacken varit involverade i Sydkorea länge.
- I slutet av 90-talet utvecklade vi ett biståndsprojekt för att bygga ett starkare byggfack i Sydkorea. Vi hade ganska stora framgångar. Framför allt har de faktiskt lyckats etablera starka fack, speciellt bland olika yrkesgrupper, säger han.

Attack i stället för dialog

Men nu uppger han att repressionen mot fackligt arbete eskalerar i Sydkorea. Han tror det beror på att man sett från arbetsgivare och regering att man inte längre kan göra som man vill, att man måste ha facket med sig.
- I stället för att utveckla den dialogen attackerar man. Vilket gör att man inskränker de grundläggande rättigheterna ytterligare, säger Christer Wälivaara.

Två arbetare om dagen dör

Han uppger att i snitt två byggnadsarbetare om dagen dör på jobbet i Sydkorea, och konstaterar att Sydkorea inte ratificerat ILOs grundkonventioner fullt ut. (ILO är FNs organ för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor.) Det gäller bland annat konventionerna om rätten att organisera sig och att teckna kollektivavtal.
- Sen har de faktiskt inte ratificerat konventionen om frihet från tvångsarbete. Det är förvånansvärt att ett land som är så fruktansvärt avancerat i andra avseenden, högteknologiskt, är så undermåliga på mänskliga rättigheter.

"Kan göra stor skillnad"

Vad tror du man kan åstadkomma genom att protestera från Sverige?
- Det är klart att ett land som Sydkorea kan ignorera protester i Sverige. Men ju fler som protesterar så inser Sydkorea alltmer att de måste bidra till en hållbar utveckling. Det är små, små nålstick som kan göra stor skillnad.
BWI, det globala byggfacket, har uppmanat alla sina medlemsorganisationer att agera.
Brevet som under tisdagen lämnades till ambassaden var undertecknat av ordföranden för Byggnads, Elektrikerna, Unionen, Seko, Målareförbundet och GS-facket.

Nyckelord:

Byggnads

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Känns som om provlemet är större i ett koreanskt grannland

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: HALLÅ DÄR...
Tema: Kvartsdamm

Vårt avslöjande om att kvarts är farligare än befarat har fått er läsare att undra hur ni bäst skyddar er. Här ger vi svar.

Tema: Surf i boden

Vi surfar allt mer på våra smartphones. Byggnadsarbetaren har träffat ett gäng snickare som berättar om hur de påverkas under rasterna i byggboden.

Webbreporter

Tipsa Jenny Berggren!

Jenny Berggren
010-601 10 27
070-664 49 00
Skicka e-post

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, visst gör jag det 70
Nej, det gör jag inte 14

Bygglag värda sin vikt i guld

TBM-gruppen i region Stockholm-Gotland har nu ett ackordslönesnitt på 220:63 kronor i timmen.

Rörtångstest: Klassiker mot uppstickare

Rörmokarna på Bravida hade inga svårigheter att utse vinnare i rörtångstestet, när vi ställde en klassiker mot två uppstickare.

Samtal är inte alltid vägen framåt

Avtal klart/ Efter en holmgång likt den Byggnads gick med arbetsgivarna den här gången, vill folk gärna veta: Vem vann egentligen? Personligen anser jag frågan vara för allvarlig för att hemfalla åt sportklyschor.

Avtal 2016

Senaste nytt om avtalsfajten 2016.

Lönetvisten i Malmö

Byggnads menar att företaget Viremidos har betalat mer än 100 kr för lite i timlön. Viremidos menar att de följt EU-regler.
Följ förhandlingarna här.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

EU-granskning

Tolv byggarbetare från de nya EU-länderna har dött i arbetsplatsolyckor i Sverige sedan 2004, men omkring hälften av dem, är osynliga i statistiken. Läs alla artiklar här.

Krysset

Löser du korsord? Här finns Byggnadsarbetarens senaste kryss. Här finns också lösningarna.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej?

Tipsa Kenneth Petterson!

Kenneth Petterson
010-601 10 81
070-607 56 97
Skicka e-post

Byggbloggar

Många har åsikter om byggbranschen. Här hittar du några av landets vassaste byggbloggare. Klicka och tyck till.