info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så luras du av handskarna

Vibrationsdämpande handskar skyddar för lite eller ingenting. Byggnadsarbetare riskerar att invaggas 
i falsk säkerhet och skadas, larmar nu forskare och läkare.

Vibrationsskador är en av de värsta arbetsmiljöriskerna i byggbranschen. Den som drabbas riskerar svåra funktionshinder och livslånga skador. Nu kommer dessutom larm från forskarhåll om att de handskar mot vibrationer som finns på marknaden inte hjälper.
– Generellt sett ger de lite eller inget skydd alls. I värsta fall finns handskar som till och med förstärker vibrationerna, säger Istvan Balogh, yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Lund.
Handskarna skyddar dåligt mot vibrationerna från just de maskiner som finns på byggena, som slip-, bilnings- och slagborrmaskiner.
– Det jag fruktar för mest är att folk blir skadade i tron att de är skyddade. Att de bara kör på mycket längre med maskinerna, säger Istvan Balogh.

Skyddar mest mot tandläkarborr
Många byggmaskiner avger de mest skadliga vibrationerna, de som har låga frekvenser. Men handskarna på marknaden skyddar i dag främst mot högfrekventa vibrationer, som till exempel från tandläkarborr. En av orsakerna är att de EU-krav som gäller för handskarna inte förpliktigar till något, inte kräver någon dämpning. För den typ av vibrationer som kommer från byggmaskiner, krävs bara att handsken inte förstärker vibrationerna för att bli godkänd. Reglerna omfattar dessutom bara skydd mot vibrationer i handflatan, medan vibrationerna i många fall skadar byggnadsarbetares fingrar.

”Måste kunna lita på handskarna”
Golvläggaren Mats Nilsson från Kumla, är en av alla som lider av vibrationsskador. Han blir förvånad och upprörd när han hör att handskarna inte ger bättre skydd. Och han tror att kollegor kan känna sig lurade.
– Man måste självklart kunna lita på att handskarna skyddar. Annars är det meningslöst. Jag tror att den allmänna uppfattningen är ”Vad bra med vibrationsdämpning, då är det ingen fara. Då kan jag köra maskinen längre”, säger han.
Mats Nilsson har i över 30 års tid arbetat med vibrerande maskiner av olika slag och har problem med fingrar som domnar, har svårt att vara ute vid kyla och ska operera sin högerhand.

Överläkaren Catarina Nordander, på Arbets- och miljömedicin i Lund har märkt en ökad tillströmning av patienter med vibrationsskador de senaste åren, från ett femtiotal till nära 90 förra året.
– De är yngre i dag. Genomsnittet är i 40-årsåldern, men det kommer också 30-åringar som skadats, säger hon.

Följer EU-standard
Ejendals och Atlas Copco finns bland de stora tillverkarna av handskarna. Göran Ström, produktchef på Ejendals, säger att företagets handskar dämpar cirka 18 procent vid låga vibrationer. Enligt honom följer tillverkarna den EU-standard som gäller för vibrationsdämpning.
– Fokus har därför legat mer på att få ner höga vibrationer, säger han.
Enligt forskarna är dock dämpningen i verkligheten ofta lägre än den tillverkarna uppger baserat på standarden. I praktiken, på arbetsplatserna, ställer Arbetsmiljöverket andra krav på hur man ska värdera vibrationerna. Då mäter man den förväntade effekten i handen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så luras du av handskarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig