info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Yrkesgruppen som älskar plusgraderna

Betongarbetaren Hans-Olof Lundkvist, 46 år, klagar inte. Den milda vintern underlättar livet på bygget.

Hans-Olof Lundkvist har knegat på under många snörika och kalla vintrar. Men den här vintern är allt annorlunda. Foto: Privat

Vad bygger du just nu?

– Vi har precis avslutat bygget av en industrihall i Timrå där betongplattan var på 4 500 kvadratmeter. Nu har vi börjat på en ny industrihall på tomten bredvid och den plattan ska vara 1 500 kvadratmeter.

Läs också Takjobb framför mobilantenn?  ”Bäst att stänga av stationen”

Stora betongplattor som sväljer enorma mängder snö verkar vara lite marigt. Hur har det funkat hittills?

– Det har varit en bra byggvinter än så länge. Det är en jäkla skillnad mot en mer normal vinter. Vi har inte någon tjäle och det har inte varit värre än att det fryst till lite under nätterna.

Har du varit med om liknande byggvintrar?

– Ja, det har hänt, men nu är det ett tag sedan det var så här milt. För två år sedan hade vi riktigt mycket snö. Då hade vi lite problem, jag minns att vi byggde bostäder. Det blev mycket skottande och det var inte så roligt.

Hur påverkas gjutningsarbetet av att det är plus i stället för minus?

– Är det kallt måste vi få in värme i betongen som man kör några dagar efter gjutningen, men i år har det räckt med att vi lägger på betongtäckmattor och presenningar. Sedan håller det värmen själv. Det milda vädret gör även att vi sparar en del pengar då vi slipper alla uppvärmningskostnader.

Vad är värst när ni ska gjuta under vintern – minusgrader eller snöfall?

– Jag måste säga att det är en kombination. Kylan är värst för betongen men den påverkar inte själva arbetet så mycket om det inte blir så kallt att man fryser.

Och snön?

– Den ställer till en hel del och måste ju bort. Om vi täckt med presenningar och det inte kommer så mycket snö är det bara att dra av presenningarna. Är det större mängder kör vi med ånga.

Vad händer när ni ska gjuta och det vräkt ner 30 centimeter under natten?

– Ofta är det ganska tidspressat så vi måste för det mesta gjuta samma dag ändå. Det är bara att ånga bort all snö och köra i gång lite senare med gjutningen. Det kan innebära att vi måsta jobba över.

Du arbetar på ackord – tjänar ni något extra tack vare det milda vädret?

– Vi slipper ju både snöskottning och bortforsling av alla snömassor. Det kan bli väldigt bökigt om det är en trång arbetsplats och det kommer mycket snö. Så jag tror absolut att vi vinner lite tid. I dag tror jag inte att man räknar med så mycket vinter när man bygger som man gjorde förr i tiden. Det är nog bara en liten slant och inte som när man gjorde upp förr i tiden. Man har ju hört om hur det var då med vintertillägg och pengar för snöskottning.

Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se

Fakta

Vad byggs?

Två stycken industrihallar i Timrå.

Vem bygger?

Contractor.

Bygget färdigt: Hallarna ska färdigställas under 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Yrkesgruppen som älskar plusgraderna