info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren om vattenbygget: "Både roligt och slitsamt"

I Medle utanför Skellefteå färdigställs ett nytt vattenverk. Lagbasen Andreas Larsson på NCC Sverige AB Building Norrland räds inte att provsmaka vattnet.

Annorlunda jobb. Hur har det varit?

– Det är ett av de roligaste och mest intressanta jobb jag har varit med om. Vi har gjort industriprojekt förut men det här är annorlunda med kylrör, stora vattentäta gjutningar, höga väggar och väldigt grova betongkonstruktioner. Och eftersom vatten räknas som livsmedel så jobbar man med de kraftfullaste hygienzonerna. Bassängerna måste exempelvis vara helt porfria så att det inte fastnar bakterier. Vi har fått jobba med att spänna fast en duk på gjutningsformen för att sedan kunna transportera bort porerna.

Läs också Havsnära bygge känsligt för väder och vind

Vad har varit det svåraste?

– Svårigheten är att det är så mycket av allting, samtidigt som du ska hålla tidschemat. Det är väldigt mycket armering och betong, många ganska slitsamma dagar. Men vi har haft med en del anläggarkillar också, som är vana med tunga betongkonstruktioner. Det allra största problemet var i vintras då det var mycket snö och väldigt kallt. Vi fick jobba med täckning och värme för att få det att fungera vilket skapade merarbete för oss. Men det löste sig.

Du har jobbat länge med samma lag, vad innebär det?

– Vi har ett otroligt bra samarbete och vi har gjort allt från stora industrijobb till bostäder, så vi är inte rädda för några jobb. En annan viktig faktor är att vi inte lejer bort jobb till underleverantörer. Vi väljer exempelvis att göra innerspacklingen själva, och har fått det att fungera väldigt bra.

Så river Jan Barsebäcks reaktor

Läs också "Tur man är här nu och inte när det är färdigt"

Innan vattnet så småningom släpps på ska anläggningen testköras. Är det ni som byggt vattenverket som får provdricka vattnet först?

– Förmodligen blir det så ja, ha ha! Det kommer bli roligt att se när allt kommer vara i drift och se hur det fungerar. Som sandfiltret som ska filtrera bort järnet ur vattnet och luftningstrapporna där vattnet syresätts.

Bygget med åldersmix – bra med lärlingar i laget

Fakta

Vad byggs?

  • Ett vattenverk i Medle utanför Skellefteå med tillhörande uttagsområden och överföringsledningar till Skellefteå.

Vem bygger?

  • Som mest har cirka 80 tjänstemän och arbetare varit sysselsatta i projektet. NCC har generalentreprenad i samverkan med beställare och projektörer. Skellefteå kommun är beställare.

Vad kostar det?

  • Projektbudgeten ligger totalt på 620 miljoner kronor.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren om vattenbygget: "Både roligt och slitsamt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig