info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Havsnära bygge känsligt för väder och vind

Många drömmer om ett havsnära läge men för byggnadsarbetarna kan det vara en mardröm. Snickaren Andreas ”Bollnäs” Jansson bygger lägenheter på Tjörn och berättar hur vind och vatten kan ställa till det.

Andreas "Bollnäs" Jansson bygger lägenheter på Tjörn. Foto: PJ Bygg

Du bygger lägenheter på Tjörn, vilket arbetsmoment håller du på med nu?

– Jag förbereder en altan uppe på fjärde våningen. Det är balkonger på varje våning och så går det en altan runt kortsidorna och en långsida längst upp i huset. De får väldigt fin havsutsikt här. Det är hav så långt man kan se, och lite holmar.

Läs också Snickaren om vattenbygget: "Både roligt och slitsamt"

Ni har haft problem med vattnet, varför?

– Det blev högvatten under hösten och vintern, då kunde vi inte jobba ordentligt. Vi sackade efter och fick vänta tills vattnet sjönk undan.

Hur löste ni det?

– Problemen pågick tills vi kunde gjuta en bottenplatta till parkeringshuset. Vi har också fått påla så att huset inte kan sjunka. Men nu när vi gjutit plattan är det ingen fara, då kommer inte vattnet upp någonstans.

Hur långt är det till vattennivån?

– Det är inte långt alls. Men hade vi höjt upp huset från början så hade vi inte haft så stora problem. Egentligen bygger vi ju på vattnet eftersom det har varit hav här under husen tidigare. Sedan har de lagt ut en massa material i marken för många år sedan. Det är en gammal marina.

Vinden har också påverkat bygget?

– Ja, vi har inte kunnat köra kran för att det har blåst så mycket. Och det var riktigt kallt att jobba här i vintras. Men efter våren har det gått bra och den varma sommaren har faktiskt bara varit positiv. Men vindproblemen kommer kanske i höst igen.

Hur kommer det sig att du jobbar på Tjörn?

– Veckan efter att jag slutade gymnasiet i Bollnäs flyttade jag till västkusten. Nu har jag bott här i sju år. Jag har släkt här, fick sommarjobb och blev kvar. Jag bor i Skärhamn, inte lika nära havet som här men det är inte så långt härifrån. Men jag skulle inte vilja bo här, det blåser för mycket. Det räcker att jobba här.

Fakta
  • Vad byggs? Kvarteret ”Nordsjö”, 33 bostadsrätter i tre havsnära hus på Mossholmen, Tjörn. Inflyttning 2019.
  • Vilka bygger? 15-20 snickare och armerare.
  • Vem bygger? Per Jacobsson Byggnads AB.
Kristian Borg
Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Havsnära bygge känsligt för väder och vind