info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så blir pensionssystemet bättre för byggarbetare – här är fem konkreta reformförslag

Det finns alternativ till den nya pensionsuppgörelsen. Här är fem förslag som tar hänsyn till förhållandena inom slitsamma yrken.

Kritiken mot pensionsöverenskommelsen fortsätter. I en artikel i Veckans Affärer Insights riktar Byggnads Johan Lindholm och civilekonomen KG Scherman kritik mot att pensionssystemet inte tar hänsyn till tunga jobb.

De hänvisar till tidningen Byggnadsarbetarens granskning om höjd pensionsålder och upplevd hälsa hos byggjobbare över 55 år och menar att ett nytt system måste ”ta hänsyn till att många typer av arbeten är särskilt slitsamma”, och att sjukskrivna inte ska ”behöva bära konsekvenserna av detta” själva.

Läs också Egenanställda snickare kan missa halv miljon i pension

I artikeln föreslår debattörerna hur ett alternativt pensionssystem skulle kunna se ut, med utgångspunkt just i att större hänsyn tas till att en del arbeten är mer slitsamma än andra.

Några av förslagen
  • Frys delningstalen och släpp idén att man får ta ut pension först från en viss ålder. (Det så kallade delningstalet är baserat på att medellivslängden ökar. Ju längre man arbetar, desto högre pension, red. anm.)
  • Skapa en variant av det gamla ATP-systemet, men med väsentligt längre intjänandetider än vad som gällde då.
  • ”Full pension” kan uppnås vid relativt hög ålder, men också vid lägre ålder om någon har börjat förvärvsarbeta tidigt – sådana regler finns i Frankrike.
  • Höj genast åldersgränsen för hur länge man får ha förtidspension, arbetslöshetsersättning och sjukpenning, till närmare 67 års ålder (upphör idag vid 65 års ålder).
  • Om du är sjuk ska din lön från tiden före sjukdom ligga till grund för pensionsrätter och inte som idag, sjukpenning eller a-kassa.
Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så blir pensionssystemet bättre för byggarbetare – här är fem konkreta reformförslag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig