info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Egenanställda snickare kan missa halv miljon i pension

Egenföretagare riskerar att få lägre pension än anställda. Det blir stor skillnad på kontot vid 65 års ålder för den snickare som missar att pensionsspara, visar en ny rapport.

Pensionssparande är nödvändigt för att få ens en bråkdel av den tidigare lönen, inte minst för egenföretagare. Foto: Mostphotos

Nya anställningsformer blir allt vanligare. Upp till 162 miljoner människor i Europa och USA beräknas vara en del av den så kallade gig-ekonomin. Det handlar om egenföretagare och frilansare som delvis står utanför sociala skyddsnät och anställningstrygghet, som till exempel tjänstepension.

Basen i det svenska pensionssystemet är den allmänna pensionen. Men tjänstepensionen får allt större betydelse och är en förmån som många egenföretagare missar. Den bekostas av arbetsgivaren och omkring 9 av 10 anställda har tjänstepension.

Läs också Så blir pensionssystemet bättre för byggarbetare – här är fem konkreta reformförslag

En ny rapport från Skandia beskriver hur sex olika yrken som är vanliga i gig-ekonomin antas påverkas av utebliven tjänstepension. Snickare är ett av yrkena. Rapportförfattarna beräknar att den snickare som går från att vara anställd till att bli egen och missar att själv spara till tjänstepension, kommer att gå miste om totalt 460 000 kronor i disponibel pensionsinkomst.

Snickaren i rapporten beräknas bli egen vid 41 års ålder. Då har han 32 300 kronor i månadslön. Vid en uppskattad pensionsålder på 65 år får han 20 153 kronor i pension, om han inte har sparat.

För att kompensera för utebliven tjänstepension skulle snickaren behöva spara 1 510 kronor varje månad för att uppnå samma pension som han skulle ha fått som anställd, enligt rapporten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Egenanställda snickare kan missa halv miljon i pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig