info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pojke föll sex meter när balkong rasade

Svåra skador i rygg och fötter. Det blev resultatet när en 14-årig pojke föll handlöst från en kollapsande balkong. Nu har domen kommit.

Här föll den 14-årige pojken handlöst. Foto: Förundersökning

Det hela inträffade i ett hyreshus i Ludvika den 27 september 2017. En 14-årig pojke gick ut på balkongen för att prata med sin mamma, som satt på en stol. Enligt förundersökningen stod 14-åringen just utanför balkongdörren och bytte några ord med mamman om en moped familjen skulle köpa till honom. När pojken sedan skulle gå in i lägenheten lossnade den balkongdel han stod på. Han föll då handlöst, sex meter, rakt ner på en asfalterad utfart.

Pojken landade på fötterna och var vid medvetande när räddningspersonalen kom, men han berättade samtidigt om kraftig smärta i fötter och rygg. Det visade sig senare att han hade fått svåra kotkompressioner i ryggen och frakturer i båda fötterna.

Bilden är tagen just efter olyckan och delar av balkongen ligger på marken nedanför. Foto: Förundersökning

Idag, tre år efter olyckan, lider den nu 17-årige pojken ännu av smärtor i ryggen och fötterna och han väntar på en tredje operation av sin vänstra fot.

Skadorna har förändrat hans liv och han kan inte springa och röra sig på det sätt han vill. Det går inte att säga om han kommer att bli fullt återställd efter olyckan.

Enligt domen, som kom nyligen i Falu tingsrätt, beror olyckan dels på dåligt underhåll av den 28 år gamla balkongen, dels på ett bygg- eller konstruktionsfel.

Balkongens undre betongplattor saknade bärighet. Plattorna, som var tillverkade av betongfiber, används i vanliga fall till fasad- och takbeklädnad, för att skydda mot brand – inte som bärande material.

Fastighetsägaren döms nu för grovt vållande till kroppsskada. Han måste betala en företagsbot på 500 000 kronor och skadestånd till den skadade pojken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pojke föll sex meter när balkong rasade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig