info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

P-bot med firmabilen – men vem betalar?

Då och då händer det – firmabilen blir lappad på arbetstid. Men ska du eller chefen betala boten?

Foto: Mostphotos

Många av landets hantverkare har firmabil. De åker mellan flera olika påhugg och i de större städerna kan det vara svårt att hitta en parkering. Det är ofta stressigt och vid en del tillfällen ska hantverkaren ”bara upp och titta” på ett jobb eller ”fixa något snabbt”. En del chansar och ställer sig lite på sniskan utanför och vips är parkeringsvakten framme och lappar. Surt såklart – men vem ska betala?

De flesta verkar betala sina böter själva. Det visar en enkät som Byggnadsarbetaren genomfört i Facebookgruppen ”Din lön på bygget”. Vi ställde frågan vem som betalar eventuella parkeringsböter på arbetstid. Alltså när firmabilen lappas. Knappt 300 personer svarade. En klar majoritet, 80 procent, svarade att de själva betalar boten. Resten uppgav att chefen betalar eller att de betalar själva och sedan blir kompenserade av chefen.

Läs också Här skapas 1 000 nya byggjobb: "Jäkla uppsving"

Enligt Skatteverket finns det tydliga regler för vem som ska pynta en parkeringsbot. Det är förare. Så här säger Yngve Gripple som är rättslig expert på myndigheten.

– En parkeringsbot är en personlig sanktion mot föraren. Så det är den anställda som kör bilen som ska betala. Och när det gäller ett vanligt jobb som byggjobb finns det inga undantag som det finns för till exempel ambulanser på akut utryckning.

Men det finns även en möjlighet för chefen att betala. Yngve Gripple förklarar:

– Arbetsgivaren kan välja att betala, men om arbetsgivaren gör det ska den anställda förmånsbeskattas för det värde som arbetsgivaren betalar. Alltså betala skatt på ett belopp som motsvarar storleken på parkeringsboten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: P-bot med firmabilen – men vem betalar?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig