info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Nya tecken på byggkris: "Räkna med uppsägningar"

Tecknen på en nedgång på bostadsmarknaden blir allt fler. Priserna på nybyggen har sänkts kraftigt, samtidigt som försäljningen av bostadsrätter dalar.

Allt fler lägenheter står tomma. Foto: Colourbox

Byggnadsarbetaren har nyligen rapporterat om att konkurserna inom bygg ökar. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån bjöd april på årets högsta siffra när det gäller konkurser inom bygg: 465.

Det var mest små och medelstora bolag som drabbades av konkurserna. Nu visar det sig att även storbolagen har det tufft. Enligt Dagens Industri har runt 8 procent av det nyproducerade utbudet av lägenheter i Stockholmsområdet prissänkts. Vissa objekt har blivit upp till 30 procent billigare.

Läs också Här ökar byggkonkurserna mest – de företagen drabbas

Det har under högkonjunkturen byggts rekordmånga lägenheter i storstäderna. Men enligt siffror som SVT tagit del av har även försäljningen av nyproducerade bostadsrätter stannat av ordentligt. Under januari–mars har 1 137 bostadsrätter sålts av de tio börsnoterade byggbolagen i Sverige jämfört med 2 739 lägenheter under samma period förra året. Det innebär en minskning med hela 58 procent.

– Hösten kommer att bli besvärlig. Jag tror tyvärr att vi måste räkna med att det blir uppsägningar i den här branschen, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, till SVT.


Du läser: Nya tecken på byggkris: "Räkna med uppsägningar"