info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

NCC får dryga böter för benbrott vid jordras: ”Oaktsamhet”

En olycka vid ett schaktningsarbete i Arvidsjaur hade kunnat förhindras, enligt en arbetsmiljöåklagare som nu kräver NCC på en rejäl företagsbot.

Jordmassor rasade ner i schaktet och begravde en person upp till grenen. Foto: Tomas Hajek/Mostphotos

Det var i augusti förra året som en anställd på NCC fick en benfraktur, efter att jordmassor hade rasat ner i ett schakt och begravt personen upp till grenen. Orsaken var att lutningen på slänten var mycket brantare än vad den får vara. Det saknades också en stödkonstruktion för att förhindra ras.

En åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu ålagt NCC att betala 300 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott.

Läs också Påkörd av dumper – byggnadsarbetare avled

”Någon ansvarig person vid bolaget har i vart fall av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen (1977: 1160) ålegat vederbörande till förebyggande av olycksfall eller ohälsa genom att inte se till att schaktet antingen utformas med en sådan släntlutning eller förses med en sådan stödkonstruktion att ras förhindras. Därigenom har man av oaktsamhet orsakat den anställdes skador”, skriver åklagaren i ett strafföreläggande.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC