info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Man föll fem meter från byggnadsställning

Minst tre fall från byggnadsställningar skedde i förra veckan. Det allvarligaste tillbudet var från fem meters höjd. Den olycksdrabbade uppges vara lindrigt skadad.

Foto: Mostphotos

Flera fall från byggnadsställningar ägde rum i förra veckan. På tisdagen ramlade en 60-årig byggnadsarbetare i Norrköping från en ställning på en meters höjd och skadade foten. På torsdagen föll en man från en byggnadsställning i Sundsvall. Han ska enligt uppgift endast ha fått lindriga skador.

Den mest dramatiska olyckan skedde i onsdags då en man föll fem meter från en byggnadsställning i Älvängen i Ale kommun, Västra Götaland. När ambulans kom till platsen var mannen vaken och talbar. Han hade smärtor i rygg, nacke och axlar och kördes till sjukhus.

Läs också Svår fallolycka – föll åtta meter från ställning

– Vi vet inte hur han mår i nuläget men han ska inte vara allvarligt skadad. Förundersökningsledaren har pratat med målsägarens son, och enligt honom var det lindrigare skador, säger Martin Andersson, chef vid utredningsenheten för miljöbrott i Västra Götaland.

Den olycksdrabbade mannen är egenföretagare och äger ett bygg- och snickeriföretag. Han arbetade vid ett nybygge i Älvängen och höll på att montera takstolar när oturen slog till.

Polisen har nu avskrivit ärendet och har inte anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Eftersom det var en egenföretagare bedömde förundersökningsledaren att det inte fanns risk för övriga och då utreder vi inte brott. Vi har inte heller anmält händelsen till Arbetsmiljöverket, det ska byggherren ändå göra.

Men eftersom mannen föll är det troligt att det saknades skydd, varför utreder ni inte brott?

Läs också Tredje fallolyckan på Nåiden i Luleå: "Bedrövligt att det händer"

– Förundersökningsledaren fann inget att inleda förundersökning på, så vi går inte vidare, säger Martin Andersson.

Det är ofta Arbetsmiljöverket som utreder arbetsmiljöbrott och anmäler sedan i förekommande fall till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, där en specialåklagare tar vid.

12 procent av de totalt 457 dödsolyckor i arbetet som ägde rum under åren 2008–2017 gäller fall av person. Men bara drygt var femte dödsolycka prövas i domstol.

Arbetsmiljöverkets senaste rapport om arbetsskador redovisar att över 100 000 arbetsolyckor rapporterades 2017 och första kvartalet 2018. Bland män hör olyckor vid byggnadsställning, på en stege, ett tak eller liknande till de vanligaste faktorerna. En tiondel av de anmälda arbetsolycksfallen efter yttre faktor förra året hör till den kategorin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Man föll fem meter från byggnadsställning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig