info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot kinesiska bolaget: "Saknar verklighetsförankring"

Veidekke har räknat på jobbet med arbetstunnlarna i Nacka men hamnar mycket högre än vinnande CRTG, som medvetet kan ha lagt sig lågt, menar Lennart Weiss på Veidekke Sverige.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke. Foto: Creative Commons

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige, kallar det vinnande anbudet från kinesiska CRTG för ”omöjligt”.

– Vi kan kalkylera på alla delar i ett sådant här projekt med hjälp av vår databas och inte ens om vi exkluderar material och arbetskraft så går det ihop. Vi ser tre alternativ. Antingen har de inte gjort någon kalkyl, eller så har de medvetet lagt ett lågt pris för att skrämma bort konkurrensen och med öppna ögon ta ett anbud med stor förlust som den kinesiska staten får ta, eller så har de utgått från att beställarens budget är okej utan att räkna, och då får de en obehaglig överraskning i ryggen.

Läs också Så ska tunnelbolaget arbeta: ”Kina en garant för god standard”

Lennart Weiss menar att i ett tunnelprojekt av det här slaget är förutsättningarna till stor del bestämda på förhand.

– Det är en utförandeentreprenad, där beställaren anger vad som gäller. I den här typen av projekt är det väldigt låsta förutsättningar. När du ska driva en arbetstunnel så jobbar du bara rakt fram, du kan inte jobba i båda ändar av tunneln, det finns inga rationaliseringsmöjligheter, du kan inte påskynda processen, det finns inga marginaler eller alternativa sätt att göra det på.

Men CRTG hänvisar ju till Region Stockholm som säger att det här sättet att räkna är rätt?

– Jag noterar det, men då säger jag att om man gör en egen kalkyl är det omöjligt att komma fram till dessa siffror. Region Stockholm talar mot bättre vetande, Budgeten gjordes för flera år sedan. Förvaltningschefen på Region Stockholm [Niklas Bergman] är en kompetent person som har jobbat på Skanska tidigare, men han har ärvt budgeten, så han kan inte ha undersökt rimligheten i den själv. Det går helt enkelt inte att komma fram till det här priset.

Veidekke var inte med och lade anbud på arbetstunnlarna i Nacka, men deltog i prekvalificeringen i våras.

– Vi kunde ana från början var det skulle landa och valde att avstå. Men vi blev nyfikna och har gjort en efteranalys. Och då kommer vi ganska nära Subterras pris, alltså drygt 70 procent högre än CRTG.

Att göra jobbet för 276 miljoner kronor med svenska löner och skatt är ”helt omöjligt”, säger Lennart Weiss.

– Som vår kalkyl visar, att även om man exkluderar arbetskraftskostnader och material så kommer man inte fram till det priset. Inte ens med väldigt kreativa lösningar kan man komma till den här nivån. Om CRTG nu ändå ska jobba med kollektivavtalsliknande villkor och betala skatt och sociala avgifter så kommer de att få merkostnader, och det kanske de är beredda ta. Men det här saknar verklighetsförankring.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot kinesiska bolaget: "Saknar verklighetsförankring"