info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Jättebrist på maskinförare enligt ny prognos: "Hjälper inte att höja lönen"

De närmaste fem åren kommer det vara brist på maskinförare. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen. Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna håller med om bristen och säger att det är svårt att locka unga till branschen.

Hampe Mobärg tycker att synen på en yrkesutbildning måste förändras: "Tyvärr är det många som diskvalificerar byggyrken innan man ens vet mad man pratar om'". Foto: Maskinentreprenörerna/Mostphotos

På Maskinentreprenörerna (ME) är man väl medvetna om den stora bristen på anläggningsmaskinförare. I en egen undersökning som ME nyligen genomfört uppgav 95 procent av företagen i branschen att de har svårt att hitta maskinförare.

– Generellt är det jätteefterfrågan på folk och den är ännu högre på välutbildade maskinförare som är ansvarsfulla och duktiga på att driva jobbet, säger Hampe Mobärg, vd, Maskinentreprenörerna.

Läs också Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

Hur ska ni locka fler att vilja bli maskinförare?

– Det är skitsvårt, jag ska vara ärlig och säga det. Utmaningen är att beskriva yrket för de yngre. Tyvärr minskar antalet ansökningar till yrkesprogrammen och en förklaring kan vara att det satsas extremt lite på yrkesförberedande program. Det enda som diskuteras är att man ska vara högskoleförberedd och det gäller alla oavsett om man klarar nian eller inte.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det bli brist på i princip alla byggyrken de närmaste åren. I prognosen delas efterfrågan in efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Och där ligger de allra flesta yrkena i byggbranschen. Anläggningsmaskinförare har ett bristindex på 4,37 för 2019. Och det är en efterfrågan som kommer att hålla i sig. Fram till 2024 kommer det vara brist på förare.

Hampe Mobärg tycker att synen på en yrkesutbildning måste förändras.

– Det är en kraftig digital och teknisk utveckling i dag. Maskinföraryrket genomgår en stor förändring och i dag är det mer ”hacker-orienterat” att köra en grävmaskin. Men tyvärr är det många som diskvalificerar byggyrken innan man ens vet vad man pratar om. Som att det är ett sämre jobb att bli maskinförare eller snickare.

Ett sätt att locka folk till ett yrke är ju att höja lönen. Är det en väg att gå?

– Nej, jag tror faktiskt inte att det hjälper. Du kan höja lönen hur mycket du vill, det finns inga maskinförare att tillgå i alla fall.

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Jättebrist på maskinförare enligt ny prognos: "Hjälper inte att höja lönen"