info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

DEBATT: Öka säkerheten på bygget – med färre ord

Fler ritningar och kartor bör användas för att få ut viktig information om säkerhet i byggbranschen. Det skriver visualiseraren Johan Lundell i en debattartikel.

Vi måste bli bättre på att förklara säkerhetsinstruktioner med hjälp av bilder, snarare än med ord, anser Johan Lundell. Foto: Privat/Ikea

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Att säkerhet är viktigt på en arbetsplats är idag en självklarhet. Sätten som används för att nå denna säkerhet stavas ofta – dokument. Med ord. Många ord. Men kommer du ihåg en enda mening du hörde igår? Troligen inte. Men du kommer nog ihåg vad du gjorde och kanske en del av det du såg.  Säkerheten idag bygger ofta på ord. För att säkerställa att arbetare gör rätt får de – naturligtvis – ändlösa texter med ord, som få kommer ihåg. Jag tror att ord kväver information. Även om varje mening är korrekt så ser man ofta inte helheten. ”I see”, betyder både ”jag ser” och ”jag förstår”; så nära kopplad är synen för att förstå komplex information. Instruktionerna är alltför ofta som gigantiska ”vägbeskrivningar”, när arbetare hellre skulle vilja ha ”kartor”.  

Tyvärr gör många arbetsgivare det lätt för sig genom att nöja sig med att beskriva saker korrekt. ”Det stämmer ju”, säger man. Att 5-8% av arbetarna har dyslexi tänker man inte på. Att kanske lika många har ett annat modersmål än svenska, tänker man inte på. Att orden, som ofta inte ens är formaterade, inte bildar mönster (som ritningar och kartor gör) tänker man inte på. Man gör det lätt att göra fel. Så ska det inte vara.  Det ska vara lätt att göra rätt.  

Absolut viktigast är insikten att information och kunskap inte är ord. Ofta är dessutom ord inte särskilt lämpliga på att bära informationen. Försök till exempel få någon att bygga en skyskrapa, med ordrika manus istället för ritningar. Eller spela en symfoni genom att berätta med ord vilka toner de ska spela och när, istället för att ge musikerna noter.  Sedan är det viktigt att inse att mycket mer information måste bäras med form, inte med text.

I trafiken, redan innan du ser vilka siffror som står på vägmärket, så vet du om det är ett riksvägsnummer eller en hastighetsbegränsning. Formen visar det. På samma sätt ska varje instruktion vara. Varje beskrivning. Varje viktig blankett. Det finns ingen anledning att med avsaknad av form göra det svårt att förstå och svårt att ta beslut. Framtidens arbetsplats behöver ha motsvarigheter till trafikens kartor, trafikmärken och GPS. Så är det inte idag.  

Det är ingen hemlighet att Ingvar Kamprad hade dyslexi. Det är heller ingen hemlighet att LEGO och IKEA, tack vare sina ordlösa formspråk, fått vuxna och barn över hela världen att montera produkter de aldrig sett. Utan utbildning och utan ord. Trots att hela byggnadsbranschen har de fantastiska, visuella, ritningarna att tacka för utvecklingen har beskrivningarna av arbetares instruktioner inte utvecklats på ett lika potent sätt. Vill vi att arbetare ska få en säkrare arbetsplats, i en mer komplex miljö, behöver vi bära informationen på mer intuitiva sätt, sätt som är överskådliga och lättare att komma ihåg. Dessutom ökar delaktigheten och medinflytandet över processerna.   

Johan Lundell, Visualiserare och grundare av Nodd AB. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: DEBATT: Öka säkerheten på bygget – med färre ord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig