info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggandet minskar kraftigt nästa år – högkonjunkturens tid är förbi

Högkonjunkturen inom byggindustrin går mot sitt slut. 2019 väntas bostadsproduktionen falla kraftigt. Det visar den senaste konjunkturrapporten från Sveriges Byggindustrier.

De senaste fyra åren har investeringarna i nybyggda bostäder ökat stort. Förra året ökade till exempel investeringsvolymen med 19 procent mot föregående år.

Men 2019 väntar en rejäl avkylning av högkonjunkturen i branschen till följd av minskade bygginvesteringar. Förändringen märks inte så mycket i år, men 2019 faller bostadsproduktionen till den minsta på fyra år, från förra årets 65 000 byggstarter till 46 000, enligt en färsk prognos från Sveriges Byggindustrier.

Läs också Byggnads tror inte byggandet minskar: ”Industrins rapport är politiskt färgad”

Världsekonomin spås ha en fortsatt positiv utveckling, även om industrin varnar för att ett globalt handelskrig kan vara på gång sedan USA:s beslut om importtullar på stål och aluminium. Men det scenariot ingår inte i prognosen. Det som orsakar nedgången är istället osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden, med sjunkande priser och lägre omsättning för bostadsrätter och småhus. I Stockholm har priserna sjunkit med 10 procent, det största fallet över en tolvmånadersperiod sedan finanskrisen 2008.

338 700 personer var sysselsatta i byggindustrin förra året. Men behovet är mycket större än så. Antalet beräknas öka med 2,8 procent i år, men bara med 0,3 procent 2019. Branschen saknar kvalificerad arbetskraft och sysselsättningen anses behöva öka med 130 000 personer under prognosperioden.

En positiv motvikt till den minskande bostadsproduktionen är ökade anläggningsinvesteringar, menar Sveriges Byggindustrier. En annan faktor som väger upp nedgången är ombyggnaderna, särskilt inom allmännyttan. Dessa fortsätter att vara motorn i tillväxten under prognosperioden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggandet minskar kraftigt nästa år – högkonjunkturens tid är förbi

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig