info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket anmäler ABC Bygghissar efter katastrofen i Sundbyberg: ”Allvarliga brister”

Arbetsmiljöverket är klar med sin utredning om hisskatastrofen i Sundbyberg, där fem byggnadsarbetare miste livet. Myndigheten bedömer att ABC Bygghissar ”inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen”.

Arbetsmiljöverket anmäler hissolyckan i Ursvik – misstänkt arbetsmiljöbrott
Arbetsmiljöverket anmäler misstänkt arbetsmiljöbrott efter hissolyckan i Sundbyberg. Foto: Ivar Andersen (montage)

Arbetsmiljöverket anmäler ABC Bygghissar och Byggmaskiner för misstänkt arbetsmiljöbrott efter hisskatastrofen i december 2023. Då miste fem byggnadsarbetare livet när en bygghiss störtade från 31 meters höjd på en arbetsplats i Sundbyberg.

Lennart Adérn är jurist på Arbetsmiljöverket och har undertecknat åtalsanmälan.

– Vi riktar åtalsanmälan mot ett av de företag som fanns på den här byggarbetsplatsen, säger han

– Vi har bedömt att ett av företagen brutit mot arbetsmiljölagen och föreskrifterna på ett sådant sätt att olyckan inträffade och fem personer avled.

Vad är det för brister ni sett?
– Det vill jag inte gå in på. Det omfattas av sekretessen.

LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg

ABC Bygghissar hade skyddsansvar

Arbetsmiljöverket bedömer att ABC Bygghissar var skyddsansvarig på bygget i egenskap av arbetsgivare, samt ansvarigt för att inte utsätta någon för risker genom sin verksamhet på platsen. Företaget var också ansvarigt i egenskap av upplåtare av hissen.

– Grunden är att arbetsmiljöverket varit på plats och inspekterat och utrett och dessutom fått in uppgifter från olika företag. Vi har utifrån det som kommit in och egna bedömningar konstaterat att ett av företagen brutit mot lag och föreskrifter. Åtalsanmälan görs av verket då man har upptäckt allvarliga fel. Redan pågår en brottsutredning som leds av åklagare, säger Lennart Adérn.

Vad betyder verkets utredning och åtalsanmälan? Vad innebär det för brottsutredningen?
–  Det är ofta så att Åklagarmyndigheten vill höra vår syn på det hela och den är ofta ganska viktig i den fortsätta utredningen eftersom vi är en expertmyndighet, säger Lennart Adérn.

”Allvarliga brister”

Större delen av Arbetsmiljöverkets åtalsanmälan är maskad, men det framgår att myndigheten har hittat allvarliga brister i samband med hissolyckan.

”Arbetsmiljöverket bedömer att olyckan inte hade ägt rum om ABC hissar hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna i den här skrivelsen”, skriver verket i anmälan.

Hänvisade till polisutredningen

Byggnadsarbetaren söker Björn Bjelkenstedt, vd och ägare till ABC Bygghissar. Vi har även sökt Jeanette Hedman som uttalade sig kort efter olyckan, då i egenskap av regionchef på ABC Ställningar som ingår i samma koncern.

Efter olyckan sade Jeanette Hedman att:

– Vi jobbar efter strikt säkerhet och följer alla säkerhetsrutiner när vi arbetar. Vi har full dokumentation på allting.

Hon ville då inte analysera vad som kunde hänt, utan hänvisade till polisutredningen.

– Det är oerhört sorgligt och tragiskt och det ska inte kunna hända. Byggbranschen sörjer i dag och det är en sorgens dag.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Hissolyckan i Sundbyberg
Klockan 09.43 på måndagsmorgonen, den 11 december 2023, kom larmet om att en bygghiss rasat i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fem byggarbetare miste livet i olyckan. En svensk, en afghansk medborgare, två ukrainska medborgare och en rysk medborgare.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott: Fem fall av vållande till annans död och två fall av framkallande av fara för annan.

Olyckan utreds dessutom av Statens haverikommission.

Det är Andersson Company som byggt 177 bostäder i projektet Ursviks Torn.

Andersson Company har haft totalentreprenaden. Den ursprungliga beställaren Magnolia bostad har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Margite Fransson, reporter
Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket anmäler ABC Bygghissar efter katastrofen i Sundbyberg: ”Allvarliga brister”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig