info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vd:n svarar om tornkransolyckan – och de bristfälliga avspärrningarna

När stormen Malik drog över landet i helgen kraschade en 50 meter hög tornkran i centrala Malmö.
Martin Andersson, vd på Nimab Entreprenad, svarar på Byggnadsarbetarens frågor.

Det var sent i lördags som kranen rasade på en byggarbetsplats i Västra hamnen i Malmö. Foto: Privat

Tornkranen rasade i Västra hamnen, Malmö, på lördagskvällen. Förödelsen var stor efteråt, byggdelar låg överallt på bygget.

Håkan Lindström, arbetsmiljöexpert med specialinriktning på bygg, bor precis bredvid.

–  Jag hörde plötsligt ett brak och en duns. När jag kom till fönstret såg jag att en stor kran vält över parkeringen, utanför mitt hus. Det var en total chock, jag hade lika gärna kunnat få in krandelar i lägenheten, säger han.

Foto: Privat

Han beskriver utsikten som efter ett bombnedslag, med krandelar, krossat material och sönderblåsta vindskydd. Både fundament och kran hade fallit och låg utspritt över en stor yta, bland annat över en väg. I fallet hade kranen förstört delar av byggbodar.

– Detta ska aldrig kunna hända. Tänk om det hänt under dagen och arbetare befunnit sig i bodarna eller folk varit i rörelse. Det här är riktigt allvarligt och farligt, det är rena turen att det inte blev en dödsolycka, säger Håkan Lindström.

I Västra hamnen i Malmö pågår det flera bostadsbyggen. På arbetsplatsen där kranen rasade är det Riksbyggen som är beställare. Ansvarigt byggbolag är Nimab Entreprenad.

Martin Andersson, vd på Nimab Entreprenad, berättar att hela händelsen är ”mycket omtumlande”. Och han törs knappt tänka på om stormen slagit till en vardag.

– Det hade varit hemskt. Jag vill inte ens tänka på vad som skulle kunnat hända. Det hade kunnat varit fullt av folk inne i bodarna.

Han har i dag inga besked om varför kranen blåste omkull.

– Vi vet ännu inte varför kranen blåste omkull. Vi är mycket frågande till att det kunde hända, säger Martin Andersson och fortsätter:

– Lambertsson som vi hyr kranen av håller på med en utredning. Och vi har själva haft folk på plats som varit där och tittat och vi ser ingenting på platsen som ger några ledtrådar. Exempelvis så har varken marken eller grundläggningen gett med sig. Vi är oroliga över hur det överhuvudtaget kunde ske. Det här ju inte till vanligheterna att kranar blåser omkull så här.

Det tog enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren lång tid innan arbetsplatsen blev avspärrade efter olyckan. Initialt gjorde polisen en avspärrning direkt efter kranraset så att det inte gick att passera med bilar. Men efter det har allmänheten såväl vuxna som barn kunnat röra sig fritt bland resterna av den nerrasade kranen som ligger utanför arbetsplatsen.

Vi spärrade av med avspärrningsband och hoppades att folk skulle respektera det

– Det är beklagligt att allmänheten kunnat komma nära kranen, men det är inte helt enkelt att få upp ett byggstaket snabbt på ett område som ska täcka flera hundra kvadratmeter. Vi spärrade av med avspärrningsband och hoppades att folk skulle respektera det. Vi satte upp band i omgångar, men de plockades ner eller blåste bort.

I går var det ställningsbyggare och elektriker på plats för att säkra upp det mest akuta. I dag är arbetsplatsen stängd för alla förutom för en mindre styrka.

– Det är några på plats för att röja upp och säkerställa att det är en säker arbetsplats innan vi kan öppna bygget igen, säger Martin Andersson.

Håkan Lindström har som arbetsmiljöinspektör utrett många dödsolyckor i byggbranschen och bistått polisen i utredningar.

–  Byggherren, Bas P och Bas U har ett ansvar att hindra att sådana här saker händer. Jag är jävligt upprörd. Detta hade kunnat drabba både byggnadsarbetare och allmänheten, inklusive mig själv. Det ska inte kunna ske 2022, säger Håkan Lindström.

Byggnadsarbetaren söker Lambertsson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vd:n svarar om tornkransolyckan – och de bristfälliga avspärrningarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig