info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejkbrytare i Borås

Fyra anställda på Kungälvs Rörläggeri jobbar trots att företaget är uttaget i strejk. – Jag tycker att det är för jävligt, säger Peter Hellberg, ombudsman på Byggnads Väst.

Konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarna inom plåt och vvs är nu inne på sin fjärde vecka. Hittills har det varit ganska lugnt ute på arbetsplatserna. Men igår när ett trettiotal rörläggare skulle hämta sina konfliktkort på Byggnads kontor i Borås uppdagades det att fyra personer på bygget Simonsland jobbade på som vanligt.
– De utför ett arbete på ett företag som är uttaget i konflikt så det är att betrakta som strejkbryteri, säger Peter Hellberg.
De fyra personerna är inte medlemmar i facket men Peter Hellberg tycker att de sviker sina kollegor när de fortsätter att jobba trots att hela personalstyrkan på Kungälvs Rörläggeri är uttagen i strejken.
– De motverkar konflikten men vi kan inte göra så mycket. Informera, informera, informera är vad det handlar om nu.

Olika tolkningar

Vd:n på Kungälvs Rörläggeri, Patrik Olsson, håller inte alls med om att det rör sig om strejkbryteri. Han berättar att han har tagit kontakt med vvs-företagens arbetsrättsjurist och fått ett solklart besked:
–Byggnads disponerar över sina egna medlemmar, inte icke-medlemmar. Jag har en förpliktelse gentemot vvs-företagen. De har varit väldigt tydliga med att vi ska förse anställda med arbete och det är det jag har gjort.
Totalt rör det sig om över hundra personer från Kungälvs Rörläggeri som är uttagna i strejken.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejkbrytare i Borås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig