info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningstjuven hade krokodil hemma

När polisen slog till mot den misstänkte ställningstjuven i Malmö gjordes en oväntad upptäckt. I växthuset på mannens tomt bodde en två meter lång nilkrokodil.

När polisen en tidig septembermorgon 2013 slog till mot den misstänkte Malmöbon förväntade de sig att hitta stulna verktyg och byggnadsställningar. En stor mängd stöldgods påträffades mycket riktigt. Men i samband med husrannsakan gjorde polisen också en annan, mer överraskande upptäckt, rapporterar Byggvärlden.
I ett växthus på den misstänkte mannens tomt hittades en fullvuxen ‒ två meter lång ‒ nilkrokodil.
Mannen ska ha berättat att han fått krokodilen av en vän för tio år sedan. När den växte ur sitt akvarium flyttade han den helt sonika till växthuset.

Stöldgods och krokodil beslagtogs

I samband med husrannsakan beslagtog polisen bland annat stulna byggnadsställningar, en större mängd elverktyg, en åkgräsklippare, en byggbod och en minigrävare. Samtidigt fattade länsstyrelsen i Skåne beslut om att omhänderta krokodilen med stöd av paragraf 32 i djurskyddslagen.
– Vi fattar det här beslutet för att vi bedömer att djuret är utsatt för lidande. Miljön för krokodilen har allvarliga brister i flera avseenden, sa djurskyddsinspektör Paula Hultgren, efter att ha kommit fram till att växthuset var både för litet och för kallt för att husera en krokodil.

Döms för häleri och djurplågeri

För krokodilen slutade historien trots allt lyckligt. Den döptes till Kajsa och flyttade 2014 till en krokodilpark utanför brittiska Oxford.
För krokodilens forna ägare gick det sämre. Mannen, som driver ett byggföretag, dömdes nyligen till böter och skyddstillsyn av Malmö tingsrätt. Domstolen anser att han gjort sig skyldig till både grovt häleri ‒ och djurplågeri.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningstjuven hade krokodil hemma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig