info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarnas nya "arbetskamrater" – mammutar och bisonoxar

Byggnadsarbetarna som bygger den nya flygplatsen i Mexico City har fått några nya väldig udda "vänner" på bygget.

Det var under bygget av en ny flygplats i utkanten av Mexico som byggnadsarbetare började hitta gamla skelett. Foto: INAH/Nuevo aeropuerto MX

Det är i storstans norra delar, Zumpango, som det byggs en ny flygplats. Byggnadsarbetarna hann knappt sätta spaden i vid grundarbetena innan de hittade de första kvarlevorna från gamla djur.

Efter skelettfynden drog en omfattande utgrävning igång samtidigt som byggandet pågår. Bland annat har arkeologer hittat mammutar, bisonoxar, fiskar och kameler. Totalt handlar det om hundratals kvarlevor från djur som förmodas ha gått omkring på jorden för mer än 10 000 år sedan.

Läs också Lyfte på heltäckningsmattan – hittade fängelse och lättklädda damer

Djuren gick en plågsam då de troligen fastnade i en ”lersjö” och svalt ihjäl.

Den troliga förklaringen till att så många djur – både land- och vattenlevande – hamnade på ett och samma ställe, som på en gigantisk djurkyrkogård, är att det en gång i tiden låg en sjö på platsen. Under vinterhalvåret blev sjön lerig vilket ledde till att djuren fastnade i leran. Djuren svalt ihjäl och drogs ner i geggan som sedan blev perfekt miljö för att bevara kvarlevorna ända fram till vår tid.

Se ett klipp från utgrävningen här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarnas nya "arbetskamrater" – mammutar och bisonoxar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig