info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sandra lägger rör på Malmös nya sjukhus

"Ibland är det tufft – men man vill lära sig allt", säger Sandra Lindeblad, en entusiastisk rörmokarlärling som har fått flera tjejer att välja vvs-programmet. Just nu krånglar hon med rören på Malmö sjukhus.

Att lägga nya rör på Malmös nya sjukhus tar tid och är krångligare än andra rörjobb. Men rörmokarlärlingen Sandra Lindeblad tycker att jobbet är kul och spännande.

Du arbetar som rörmokarlärling på sjukhuset i Malmö. Vad gör du för jobb?

Läs också "Tur man är här nu och inte när det är färdigt"

– Jag arbetar för AB Rörläggaren och vi gör alla rörinstallationer i nybyggnaden. Just nu gör vi också lite småjobb, bland annat vissa provisoriska kopplingar.

Hur länge ska du jobba där?

–  Först var det tänkt att det skulle bli fem år, men nu är det förlängt till sju. Det tar lång tid att bygga sjukhuset, eftersom verksamheten ska vara igång hela tiden.

Vad gör ni för rörinstallationer?

– Medicinska gaser, avlopp och värme.

Läs också Rörisen Ricky kom inte till Narnia

Är det något som man ska tänka på när det gäller rörinstallationer på sjukhus?

– Nej, det är mest de medicinska gaserna som det är regler kring. Du måste ha licens när du lödar ihop rören och det ska vara tvättade rör.

Vad skiljer det från andra byggen?

– Särskilt när vi gör omkopplingar på det befintliga bygget när det gäller exempelvis varmvattnet. I vissa delar av sjukhuset behöver man ha varmvatten hela tiden. Det är lite känsligare än om du gör installationer i en lägenhet, då kan man ju vänta med att duscha.

Du gick ut gymnasiet i våras och fick jobb direkt. Hur tycker du att det är att jobba som rörmokare?

– Det är kul och spännande. Ibland är det tufft också. Allting är så nytt och man vill lära sig allt.

Hur ska man få fler tjejer till rörmokaryrket?

– Jag tror det handlar om att våga testa. Om man kunde få fler tjejer att testa så skulle det blir fler. Det känns läskigt i början, men när du har kommit över gränsen så är det bara kul.

Du har själv informerat om rörmokaryrket på flera grundskolor i Malmö. Har det givit resultat?

– I höstas var det sex tjejer som började på vvs-programmet på min gamla gymnasieskola, Universitetsholmens gymnasium. Det var till stor del min förtjänst, eftersom jag har fått tjejer att pröva och har varit öppen för det. Exempelvis följde en tjej med mig under en hel dag på skolan.

Fakta

Vad byggs?

Ny- och ombyggnationer på nya sjukhusområdet i Malmö. Det byggs en ny vårdbyggnad, en ny servicebyggnad och bland annat ett kulvert- och rörpostsystem.

Vilka bygger?

Beställare: Regionfastigheter. Huvudentreprenör (vårdbyggnaden): Skanska. AB Rörläggaren är en av flera ue och ingår i en installatörsgrupp som bildats specifikt för projektet.

När är det klart?

Vårdbyggnaden ska vara klar 2024.

Vad kostar det?

Investeringen är på cirka 12 miljarder kronor.

Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sandra lägger rör på Malmös nya sjukhus