info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ringde ALLA för att få uggle-råd – "Till slut kroknade han"

Snickarna på Peabs ishallsrenovering fick en ovanlig besökare på arbetsplatsen. En kattuggla hade tagit sig in på bygget. Hur får man ut en sådan?

Peab bygger sedan ett års tid till en våning på Catena Arena i Ängelholm. I förra veckan fick arbetsledaren Kenneth Thomsen fågeln utpekad för sig av en medarbetare där den satt uppflugen i taket.

– En av killarna sa, där sitter ju en uggla. Den satt på en brandlarmskabel i taket över isen, kanske 20 meter upp.

Hur hade den tagit sig in där?

– Det undrar vi också. Den måste kommit in på något sätt när det inte var någon på plats.

Kenneth och hans team började fundera på hur man skulle få ut den.

– Jag har ju ingen aning om hur man får ut en uggla. Vi ringde runt till ornitologer, veterinärer, länsstyrelsen. Länsstyrelsen ringde någon som rekommenderade någon annan. Till slut kom en äldre man till oss, tittade och konstaterade att jo, det är en kattuggla.

Ugglan satt oftast längst upp i taket och det talades om att köra in en lyft på isen. Det hade förstås skadat isen och nog inte hjälpt heller, ugglan hade knappast suttit kvar och väntat in ett fångstförsök. Kenneth fick rådet att helt enkelt vänta ut fågeln och att absolut inte mata den.

– Det tog runt en vecka men till slut kroknade han. Jag och två snickare står på planet nedanför och så ser vi ugglan komma flygande. Då tog vi en lättviktspresenning och gick med raska steg dit. Vi spände upp den och fick tag i honom.

Ugglan var svag av matbrist och orkade inte göra allt för våldsamt motstånd. Kenneth rullade in den i presenningen.

– Ja, han var inte riktigt nöjd, ville gärna flaxa iväg. Vi tog ett foto och sedan öppnade vi en dörr mot friheten. Satte honom på ett väggkrön och då flög han iväg. Så var den sagan slut. Det är inte alla som haft en uggla i handen…

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ringde ALLA för att få uggle-råd – "Till slut kroknade han"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig