info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Otydliga regler för kurserna i lastkoppling

Peter Andersson, utvecklingsansvarig på Byggbranschens Utbildningscenter, som drivs av BI, ser stora problem med kurserna i lastkoppling – och vill ha hårdare krav.

Kranförare är kritiska till många kurser i lastkoppling. Sikten är skymd när de lyfter och de är beroende av lastkopplaren. Foto: Mostphotos

Kranförarna och deras arbetsgivare är generellt sett missnöjda med utbildningarna i lastkoppling och signalering. Kommentar?

– Det finns oräkneliga kurser och kvaliteten varierar stort. Det finns till exempel online-
utbildningar där man inte vet vem som faktiskt deltagit i kursen.

Varför är det inte bättre?

– Reglerna är otydliga och det påverkar hur utbildningarna bedrivs. Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger bara att den som ska koppla ska ha rätt kunskap men inte vad man ska kunna eller vad en utbildning bör innehålla. Det finns heller inga regler om kontroll. Detta är arbeten med fara för liv så jag tycker att Arbetsmiljöverket borde tala om vad man ska kunna.


Peter Andersson

Men har inte branschen ett eget ansvar?

–Att kraven är otydliga i lagstiftningen gör det svårare för oss utbildare. Vårt utbildningscenter har i dag en kurs på tre timmar som ger teoretiska kunskaper om lastkoppling och signalering. Hade kraven från verket varit högre hade det också funnits en större efterfrågan på längre utbildningar, som även innehåller praktik.

Kommer ni att utöka er utbildning?

– Delvis, men det är lättare om kraven på kunskap ökar. I dag har vissa byggföretag egna längre utbildningar, vi kommer också att bedriva längre utbildningar i koppling och signalering i den säkerhetspark som vi bygger.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Otydliga regler för kurserna i lastkoppling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig