info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya krav på visselblåsarsystem – så ska det bli lättare att larma

För medelstora företag kommer snart nya krav på ett visselblåsarsystem.
– Om det är något som är fel är det bra om det kommer upp, säger Kjell Sundlin, vd för ställningsbolaget Libergs.

Nu blir det lättare att vissla, det vill säga att larma anonymt om missförhållanden på jobbet. Foto: Mostphotos (montage)

Står något inte rätt till på din arbetsplats? En ny lag som träder i kraft i slutet av året, och som gäller medelstora företag med 50 till 249 anställda, ska göra det enklare för dig att anmäla missförhållanden. Din chef kommer att vara skyldig att inrätta ett visselblåsarsystem.

– Det handlar om att arbetsgivaren ska ha en intern rapporteringskanal som man som anställd kan använda för att rapportera oegentligheter, säger Daniel Vakine på Visslan, ett företag som tagit fram en visselblåsartjänst.

Där ska uppgifter kunna lämnas strikt konfidentiellt och mottagaren vara oberoende.

– Det kan vara någon intern på bolaget eller någon extern, men det kan inte bara vara vd:n som får informationen, säger han.

Vad kan vara ett visselblåsarärende i byggbranschen?

– Korruption och olika typer av mutor, men framför allt om det är fara för någons liv. Det är de allvarligaste exemplen. Men är du osäker så rapportera hellre än inte alls, säger Daniel Vakine.

Mattias Lindström.

Mattias Lindström som jobbar som arbetsledare för ställningsarbetare på Lidbergs hade inte hört talas om lagen tidigare.

– Det är en jättebra grej, det försiggår nog en hel del korrupta grejer i byggbranschen också, säger han.

Tror du det är vanligt att anställda har hört talas om visselblåsarfunktionen?

– Jag tvivlar på det, vi har många underleverantörer här och många kommer från andra länder, säger han.

Kjell Sundlin.

Ställningsbyggarföretaget Libergs har cirka 230 anställda, men har redan nu satt upp ett system som bygger på att de anställda kan logga in på en hemsida och rapportera till en extern part för juridisk granskning, säger Kjell Sundlin, vd för Libergs:

– Jag tror och hoppas att det inte kommer så många ärenden, men det måste alltid finnas en väg att anmäla. Om det är något som är fel är det bra om det kommer upp, så att vi kan göra något åt det, säger han.

Men att det skulle vara krångligt att få igång ett visselblåsarsystem tycker han inte.

– Nej, det var det absolut inte, det är ingen som kan skylla på det, säger Kjell Sundlin.

Att vissla = larma anomymt
  • År 2021 infördes en reglering för att bättre skydda privatanställda som vill larma om allvarliga missförhållanden. Då förtydligades det vilka typer av kanaler ett företag måste ha för att en anställd anonymt ska kunna larma utan att riskera att drabbas av repressalier.
  • Från den 17 december i år måste även medelstora företag (50 till 249 anställda) ha ett inrättat skydd för visselblåsare. De allvarliga missförhållandena kan exempelvis röra korruptionsbrott eller fara för någons liv.
Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya krav på visselblåsarsystem – så ska det bli lättare att larma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig